No, bilo da je riječ o špinatu, blitvi ili zelenoj salati, stručnjaci kažu da je najvažnije dobro oprati zeleno lisnato povrće. Na taj način uklanjamo prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu biti štetne za zdravlje.
Zeleno lisnato povrće najbolje je prati u hladnoj vodi. Također, najvažnije je oprati ga prije rezanja. Mnogi ljudi rade ovu pogrešku, koja uzrokuje prijenos bakterija i pesticida izvana prema unutra.
Osim toga, nije tajna da mnogi ljudi nemaju naviku prati ruke prije pranja povrća, a to je još jedan način da spriječite prijenos prljavštine i bakterija.
Uklonite oštećene ili sluzave dijelove i pažljivo isperite povrće hladnom vodom. Da biste uklonili ostatke zemlje, najbolje je lisnato povrće potopiti nekoliko minuta u hladnu vodu.
Ako povrće ne servirate odmah, provjerite je li potpuno suho prije spremanja u hladnjak kako biste spriječili razvoj bakterija i ubrzano kvarenje. Suho povrće dulje zadržava svježinu pa je dobro dodati ručnik koji bi na taj način upijao višak vlage.
NEMA NA ČEMU / Kladimo se da ne znate pravilno prati salatu: Ova greška nemilosrdno širi bakterije i pesticide, a mnogi je čine
Koliko ste puta izvadili zeleno lisnato povrće iz hladnjaka i samo ga nabrzinu oprali? Možda ste se nekoliko puta zapitali je li to dovoljno ili biste li ga trebali temeljitije oprati, ali na kraju uvijek pomislite "Ma, bit ću dobro", piše Mondo.rs.