Koraba je vrlo bogata vitaminom C - jedna šalica kuhane korabe sadrži 150 posto RDA tog vitamina. Također obiluje kalijem i sadrži više od 10 posto RDA vitamina E.
Zajedno s prokulicama, keljom i kupusom i koraba pripada porodici krstašica, a američki Nacionalni institut za rak istražuje ju zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava.
Što se događa kad jedemo korabu? Vitamin C i vitamin E su antioksidansi, koji mogu spriječiti nastajanje kanceroznih tumora. Vitamin C pomaže protiv infekcija. Antioksidansi mogu također igrati ulogu u sprječavanju stvaranja ploča na arterijama, koje dovode do oboljenja koronarnih arterija.
Savjeti za pripremanje
1. Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje.
2. Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano.
3. Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože.
4. Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati.
5. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.
6. Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja.
7. Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.