večera za badnjak / Hoće li ribe biti dovoljno i kolike su cijene?

Za posnu večeru na Badnjak potrebno je točno tri godine i 45 minuta. Toliko, naime, traje uzgoj šarana i priprema fiš paprikaša, kojeg uoči Božića tradicionalno kuhaju Slavonci. Hoće li ribe biti dovoljno i kolike su cijene?

21.12.2013.
19:00
VOYO logo

Iz slavonskih kotlića i ovoga će Badnjaka zamirisati tradicionalni fiš paprikaš.

"Meljemo luk, na mikser, u blenderu, sitno, unutra idu glave, repovi, riblja mliječ, svježa paprika crvena...", kazao je kuhar Tihomir Filipović.

Potrebno je 45 minuta kuhanja i tri godine uzgoja.

Iz Našičkih ribnjaka ovih se dana vadi po 20 tona šarana na dan.

"Osam sati, devet sati, zavisi kako ide, kamioni dolaze i odvažaju tu ribu", kazao je Josip Kuhar, poslovođa na ribnjaku.

Iako se još osjećaju posljedice prošlogodišnje suše, ribe će na tržištu biti dovoljno.

"Sigurno da u ovo vrijeme se proda 200 do 300 tona na svakom ribnjaku u Hrvatskoj", izjavio je direktor ribnjaka Salko Plehandžić.

Najtraženiji u Slavoniji je živi šaran, i to bez ljuske. Okus je isti, ali je posla manje.

"Najviše ide goli šaran, to je uobičajeno zbog toga što mi ga takvog i držimo, ali ga ljudi najviše traže, lakše ga je očistiti", kaže prodavač Krešo Rušanec.

U ribarnicama - udarni vikend. Na osječkoj tržnici traže se i odresci, jer mnogo je načina na koji se može pripremiti riba.

Sve je od prošle godine poskupilo, pa i za posnu večeru treba dati koju kunu više.

"Cijena šarana je 26,99 lipa, negdje najviše dvije, dvije i pol kile traže", kaže prodavačica Danijela Nakić.

Uz šarane, kupuju se somovi, amuri, babuške i tolstolobici. Potražnja je velika, a većina će Badnjak dočekati uz domaće rezance i fiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo