A DOBIO JE GLATKU ODBIJENICU OD SVIH: / Otkriveno zašto je Andrej Plenković oporbu zvao na pojedinačne sastanke

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon što su predstavnici svih oporbenih stranaka i koalicija odbili sastanak s premijerom Plenkovićem oko važnih pitanja,

15.7.2020.
8:49
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković za utorak je namjeravao dogovoriti pojedinačne sastanke s čelnicima oporbenih stranaka. Još se ranije iz Vlade moglo čuti kako će biti riječi o temama važnima za funkcioniranje države. No, svi oporbenjaci su odreda odbili sastančiti s premijerom tvrdeći da Sabor još nije konstituiran, da se ne zna tko je vlast, a tko oporba te da se takve rasprave trebaju voditi u Saboru, a ne u četiri oka i na telefonski poziv zamjenice predstojnika Ureda premijera Tene Mišetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPORBA ODBIJA POZIV NA SUSRET S PLENKOVIĆEM: /

'Zamislili su to kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema'

Image
OPORBA ODBIJA POZIV NA SUSRET S PLENKOVIĆEM: /

'Zamislili su to kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema'

Pet važnih pitanja

Plenković je, kako kažu u Vladi, s dobrom i prijateljskom namjerom, doznaje Jutarnji, s čelnicima SDP-a, Mosta, platforme Možemo!, Domovinskog pokreta te koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa, htio razgovarati o izazovima u kontekstu epidemije koronavirusa, daljnjim mjerama i aktivnostima oko zaštite javnog zdravlja i gospodarstva, mjerama za očuvanje radnih mjesta, usvajanju plana oporavka Europske unije i višegodišnjeg financijskog okvira te obnovi Zagreba nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Sabor iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine. Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovu viđenju izazova koji su pred Hrvatskom. Ali, dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenucima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna", poručio je u utorak glasnogovornik Vlade, Marko Milić.

Pojedinačno iz poštovanja

Zamjerke oporbenih čelnika, od kojih u SDP-u kažu da nisu ni dobili poziv, dnevni red ni popis sudionika, a Miroslav Škoro da je pozvan na neformalnu kavu, opravdao je riječima da su ih zvali na pojedinačne sastanke "iz poštovanja", ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe oko donošenja zakona i prijedloga. Također je ustvrdio i da nema potrebe za drugim sastankom, jer oporba ionako nije pokazala političku volju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz svih stranaka oporbe su tijekom ponedjeljka i utorka dolazile poruke kako bi pristali na sastanak s Plenkovićem, kada bi on bio organiziran s cijelom oporbom istovremeno. Ovako svi zazivaju konstituiranje Sabora kako bi mogli raspravljati o temama od važnosti za državu s političkom voljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo