'Očekivali smo ovakav scenarij' / Arapski šeik i dalje tvrdi da je njegov ruski udio u Fortenovi. Što s tužbom? 'Analitičari kažu da ova priča nije mogla proći bez Vlade jer...'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Fortenova se već neko vrijeme pokušava osloboditi ruskih vlasnika

29.11.2023.
19:55
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je danas odjeknula vijest da Pavao Vujnovac preuzima ruski dio u Fortenova grupi, čime bi postao većinski vlasnik kompanije, reporterka RTL-a Katarina Brečić komentirala je što znači ova vijest te je donijela nove informacije, javlja Danas.hr.

"Fortenova se već neko vrijeme pokušava osloboditi ruskih vlasnika. Sberbanka i VTB Banka imaju gotovo 50 posto udjela, a od početka rata u Ukrajini one su pod sankcijama - ne mogu donositi odluke. Ali Fortenova se zbog njih zadužuje po iznimno nepovoljnim uvjetima. U rujnu je Fortenovi došlo na naplatu 1,2 milijardi eura duga, a trošak refinanciranja bio je visokih 18 posto. Već ranije je Fortenova pokušala promijeniti vlasnike - mirovinski fondovi trebali su ući u priču, no tada je fond Allianz odlučio izaći iz te priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se pojavljuje šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Al Kedbi, on tvrdi da je sada vlasnik ruskog udjela, odnosno Sberbanovog udjela u Fortenovi. On još uvijek na sudu pokušava to dokazati i Fortenova mu to osporava. I Pavao Vujnovac je prije nekoliko mjeseci pokušao preuzeti ruski udio u Fortenovi. To je tada bila neslužbena informacija, a sada službeno najavljuje da želi preuzeti udio u Fortenovoj.

Koliko će točno imati Fortenova, sada se ne može još reći, ali očekuje se više od 50 posto. Ovisit će o manjim dioničarima, njih je gotovo 600, oni imaju pravo prvokupa. Ovisi o njima koliko će ostaviti, koliko prodati, a možda i povećati udio. Službeni proces započinje 19. prosinca na Skupštini, trebao bi biti gotov do proljeća iduće godine s novom vlasničkom strukturom, odnosno većinskim vlasništvom Pavla Vujnovca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POZNATI DETALJI /

Fortenova pronašla model: Vujnovac će biti većinski vlasnik, a šeik i ruska banka ostaju bez suvlasništva i bit će isplaćeni

Image
POZNATI DETALJI /

Fortenova pronašla model: Vujnovac će biti većinski vlasnik, a šeik i ruska banka ostaju bez suvlasništva i bit će isplaćeni

Očekivali su ovakav scenarij

S obzirom da arapski šeik i dalje tvrdi da je ruski udio u Fortenovi njegov, reporterka je komentirala što to znači u ovoj najavi Vujnovca da ulazi u Fortenovu.

"Razgovarala sam s njegovim odvjetnikom, Ljubom Pavasovićem Viskovićem, koji je u kolovozu ove godine podnio kaznenu prijavu u njegovo ime protiv tri osobe u Fortenovi, pa i protiv Pave Vujovca i Fabrisa Peruškog. Sadržaj kaznene prijave, kaže odvjetnik, upravo su ovakav scenarij očekivali - da će Pavao Vujnovac pokušati preuzeti Fortenovu. Pavasović Visković kaže da će u idućim danima biti govora o ovome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se službeno i neslužbeno nije oglasila. Razgovarala sam s financijskim analitičarima koji kažu da ova priča nije mogla proći bez Vlade jer se radi o sistemski važnoj kompaniji. A i sam zakon prema kojem je Agrokor transformiran u Fortenovu nosi naziv Izvanredna uprava za sistemski važne kompanije u Hrvatskoj", rekla je reporterka RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo