ARENA ZAGREB SPREMNA ZA PRIHVAT OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA: / Ima 400 kreveta, a moguće je i povećati kapacitet

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš je potvrdio kako je Arena pod ingerencijom KB Sestre milosrdnice te da nije bilo potrebno raditi građevinske preinake,

10.4.2020.
20:06
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je dezinficirana i zapečaćena, zagrebačka je Arena spremna za prihvat oboljelih od koronavirusa. Još 20. ožujka članovi Civilne zaštite postavili su 400 kreveta, a u međuvremenu su stigli i zaštitni paravani i druga oprema. Kreveti su smješteni u prizemlju te na drugom i trećem katu, dok je prvi kat rezerviran za potrebe liječnika i ostalog medicinskog osoblja.

Za prijem pacijenata bit će otvoren sjeverni ulaz, u kojem se nalazi i trijažna ambulanta. Pacijenti će se do kreveta prevoziti liftom, a ako bude potrebe, u pričuvnoj bolnici pod ingerencijom KB Sestre milosrdnice, moguće je povećati i kapacitet na 1000 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

[FOTO] ARENA SE PRIPREMA ZA PRIHVAT OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA: U tijeku je postavljanje kreveta

Image

[FOTO] ARENA SE PRIPREMA ZA PRIHVAT OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA: U tijeku je postavljanje kreveta

Nisu bile potrebne preinake

"Objekt je potpuno spreman za prijam pacijenata zaraženih koronavirusom, ako bude za to potrebe. Arena je predviđena kao sekundarni centar u Zagrebu za bolesnike s blažim i srednje teškim simptomima bolesti. Sve su pripreme već odrađene, uključujući sve potrebne sanitarno-higijenske mjere, tako da Arena čeka, u slučaju potrebe, otvoriti svoja vrata. Ovaj objekt namijenjen je smještaju lakše oboljelih osoba od COVID-19, međutim, ako bi nekome bio potreban kisik, njegova je dostupnost osigurana u Areni. Kao i u svim centrima za smještaj bolesnika, osigurani su svi potrebni uvjeti za kompletnu zdravstvenu skrb", povrdio je Večernjem ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je kako nije bilo potrebno raditi neke posebne preinake u Areni, jer su koridori za prolazak između katova već određeni, a postoje i odvojena dizala, stubišta i dovoljno sanitarnih čvorova. Civilna zaštita je riješila pitanje opskrbe hrane, pa će tako pacijenti dobivati obroke po "tablet sistemu" odnosno u jednokratnim posudama.

Rezerve i u Dubravi

Beroš je još ranije istaknuo kako se osiguravanjem dodatnih kreveta izvan bolnica pokazuje spremnost i promišljanje. Još su neke sportske dvorane diljem zemlje pretvorene u bolnice, pa su tako osigurani primarni, sekundarni i tercijarni centri. Za prihvat pacijenata je spremna i “šatorska bolnica” ispred bolnice u zagrebačkoj Dubravi, koja je pretvorena u Primarni respiratorno-intenzivistički centar za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klinička bolnica Dubrava od početka je bila prvi izbor za respiracijsko-intenzivistički centar za smještaj bolesnika s ozbiljnim problemima. Šatori ekspedicijskog kampa HV-a logistička su potpora, a uz kapacitet od 220 kreveta predstavljaju dodatnu sigurnost u slučaju eskalacije broja oboljelih jer uz njih ih imamo do 500", pojasnio je ministar zdravstva, ponavljajući kako neće nitko biti sretniji od njega ako ti kapaciteti ostanu neiskorišteni.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo