'POSTOJI SUDSKA PRAKSA, ALI...' / Odvjetnici su nam pojasnili što čeka Banožića nakon podizanja optužnice: 'U obzir dolaze razne kazne...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Davor Javorovic/PIXSELL

Za mišljenje o vremenskom roku u kojem je podignuta optužnica, ali i mogućoj kazni, pitali smo odvjetnike Branka Šerića i Frana Olujića

30.4.2024.
14:19
Davorin Visnjic/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

DORH je na svojim stranicama objavio priopćenje u kojem se navodi da je Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra Marija Banožića.

Tereti ga se da je 11. studenog prošle godine u jutarnjim satima kod Vinkovaca vozio neprilagođenom brzinom te da je u pretjecanju kolone vozila prešao na suprotnu stranu, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle. Kako stoji u optužnici, Banožića se tereti da je prednjim dijelom svog vozila udario u teretno vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nesreći je poginuo Goran Šarić, otac dvije djevojčice. Za mišljenje o vremenskom roku u kojem je podignuta optužnica, ali i mogućoj kazni, pitali smo odvjetnike Branka Šerića i Frana Olujića.

Šerić ističe kako ne može prognozirati koju bi kaznu Banožić mogao dobiti. "Nažalost, to je nepredvidivo. Postoji sudska praksa, ali je potpuno neusklađena, neujednačena. Prema tema, ovisi o čitavom nizu olakotnih ili otegotnih okolnosti. Koje okolnosti će Sud smatrati da su važnije, to ostaje na njihovoj odluci", kaže Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je optužnica podignuta u zakonskom roku. "Kod ovakvih predmeta, ako su jednostavniji, presudno je vještačenje i iskazi svjedoka ako ih imaju. Ovdje je bio samo jedan svjedok. Istraga u pravilu mora završiti u roku od šest mjeseci. Ovo je moglo biti i prije, ali rok je šest mjeseci i ovo je taman tako", zaključuje Šerić.

Image
STRAVIČNA NESREĆA /

Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, DORH otkrio za što ga terete

Image
STRAVIČNA NESREĆA /

Podignuta optužnica protiv Marija Banožića, DORH otkrio za što ga terete

Olujić također smatra da je teško govoriti o kazni: "To što je podignuta optužnica, prije svega ne znači da će biti proglašen krivim. Ukoliko bi bio, u obzir dolaze razne kazne - od uvjetne kazne, rada za opće dobro na slobodi i eventualne zatvorske kazne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se osvrnuo na rok u kojem je podignuta optužnica. "Trenutak podizanja optužnice u Hrvatskoj po Zakonu u kaznenom postupku ovisi o samom državnom odvjetniku. Ova optužnica je podignuta u zakonskim rokovima. Teško mi je komentirati je li mogla biti podignuta brže s obzirom na to da ne znam sve detalje predmeta. Državno odvjetništvo je svoj posao napravilo, podignulo je optužnicu. Sada će o njoj odlučivati Sud. Prije svega mora se sastati optužno vijeće koje optužnicu potvrđuje ili vraća na doradu u istragu. Ukoliko bi potvrdilo optužnicu, tek tada započinje faza glavne rasprave. Tek od tog trenutka je obrana u mogućnosti predlagati dokaze sa svoje strane", pojašnjava Olujić.

Sporan nalaz krvi

Podsjetimo, Banožić je nakon nesreće prevezen u vinkovačku bolnicu. Nakon toga je prebačen u KBC Osijek iz kojeg je pušten na kućno liječenje. Tom prilikom dogodio se propust jer bolnica nije obavijestila vinkovačku postaju da će bivši ministar izaći iz bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporan je bio i nalaz krvi. Nakon prometne nesreće, koja se dogodila u 6.15, utvrđeno je da je Banožić u krvi imao 0.21 promil alkohola. Međutim, u nalazu stoji da je krv izvađena istog dana u 6.47, više od pola sata kasnije. Stručnjaci su upozorili da je uzorak krvi trebao biti izuzet na mjestu nesreće, a ne u bolnici. "Postoji jasna procedura o postupanju u očevidu nakon prometne nesreće. Najprije se pomaže ozlijeđenima i istodobno se osiguravaju dokazi. Dakle, krv treba izuzeti odmah", za RTL je tada objasnio prometni stručnjak Željko Marušić.

POGLEDAJTE VIDEO: Što se sve Banožiću stavlja na teret? Odvjetnik: 'Očito se išlo s blažim oblikom krivnje. Na temelju čega?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo