ČINI SE DA ONA FORA SA 8.000 € NIJE PROŠLA NI U IZRAELU: / Kolinda je tamo dobila samo dva glasa. Pa tko će nas sad zaposliti?

Image
Foto: Pixsell/Profimedia/Google Maps

Sudeći prema rezultatima predsjedničkih izbora s biračkog mjesta u Izraelu, čini se kako su hrvatski državljani i tamo shvatili njenu priču o poslu za 8000 eura kao šalu,

6.1.2020.
21:24
Pixsell/Profimedia/Google Maps
VOYO logo

Aktualna predsjednica i poražena na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar Kitarović, ostat će upamćena po nizu neobičnih izjava u predizbornoj kampanji, koje su je, čini se, koštale novog mandata na Pantovčaku. Jednu od takvih izjava izrekla je na predizbornom skupu u Osijeku 15. prosinca prošle godine.

Ondje je, objašnjavajući kako nastoji zadržati mlade u Hrvatskoj i potaknuti tržište rada, između ostalog, izjavila kako "već imam dogovore s nekim državama, da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušavši opravdati njenu izjavu, premijer Andrej Plenković je dan kasnije izjavio kako smatra da se radi o razgovorima koje je ranije vodila s dužnosnicima iz Izraela oko angažmana domaćih stručnjaka u industriji informatičko-komunikacijskih tehnologija.

Image
KOLINDIN GOVOR O KOJEM SE VEĆ SAD PRIČA: /

'Hrvati će preko interneta zarađivati 8000 eura. Već imam dogovore s nekim državama'

Image
KOLINDIN GOVOR O KOJEM SE VEĆ SAD PRIČA: /

'Hrvati će preko interneta zarađivati 8000 eura. Već imam dogovore s nekim državama'

Govorilo se o razmjeni iskustava, školovanju, obuci...

Bio je to dio razgovora i potenciranja bilateralnih odnosa koje je Grabar Kitarović kao predsjednica okrunila četverodnevnim državničkim posjetom Izraelu, tijekom kojeg je izjavila kako želi da se odnosi između Hrvatske i Izraela podignu na razinu strateškog partnerstva. Tada je, između ostalog, ministar obrane Damir Krstičević sa svojim izraelskim kolegom potpisao Memorandum o razumijevanju u području obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pravni okvir na temelju kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske na vojno-tehničkom području, kao i razmjena iskustava na području izobrazbe, različitih oblika školovanja i obuke, kibernetičkih sposobnosti. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije", rekao je tada ministar Krstičević.

No, nikoga pored 8000 eura plaće ne zanimaju bilateralni odnosi s Izraelom. Ispala je to dobra zafrkancija na društvenim mrežama, pogotovo kada se ispostavilo kako se radi o bruto iznosu za kojeg su brojni stručnjaci za informacijsko-komunikacijske tehnologije rekli kako je u toj branši - nerealan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerealne cifre i realan izborni rezultat

A čini se kako su nerealna i njena očekivanja u vezi dobrih odnosa s Izraelom. Naime, u sklopu predsjedničkih izbora jedno biračko mjesto bilo je otvoreno i u Izraelu. U toj je zemlji svoje građansko pravo iskoristilo 12 osoba.

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Kitarović ondje ne uživa veliku potporu. Naime, Zoran Milanović osvojio je šest puta više glasova od nje. Prevedeno u brojke, novi predsjednik je osvojio 10, a sada već bivša predsjednica samo dva glasa. U prvome krugu izbora bolji od nje je bio čak i Miroslav Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: DIP

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora s biračkog mjesta u Izraelu.

Image
Foto: Screenshot: DIP

Rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora s biračkog mjesta u Izraelu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo