MR. PRESIDENT / FOTO VREMEPLOV Predsjednik slavi 57. rođendan! Evo kako se Zoran Milanović mijenjao kroz godine

Image
Foto: Robert Anic, Zeljko Lukunic, Damir Spehar/PIXSELL

U politiku se vratio 2019. kada se kandidirao i pobijedio na predsjedničkim izborima tadašnju glavnu protukandidatkinju i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

30.10.2023.
13:44
Robert Anic, Zeljko Lukunic, Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović slavi 57. rođendan. Rođen je na današnji dan 1966. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1990. kada je dobio i Rektorovu nagradu. Magistrirao je pravo Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu osam godina kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalnu karijeru počeo je kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. počeo je radini u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Od 1994. oženjen je Sanjom Musić Milanović, a par je u međuvremenu dobio dva sina, Antu Jakova i Marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2007. postao je predsjednik SDP-a kada je na toj poziciji naslijedio Ivicu Račana, a iste godine je djelovao i kao predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europe unije.

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Početkom iduće godine postao je zastupnik u Saboru, a 2011. godine je, predvodeći Kukuriku koaliciju, odnio pobjedu na parlamentarnim izborima i postao premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom mandatu 2013. godine Hrvatska je i službeno postala članica Europske Unije. S pozicije premijera otišao je 2015., a godinu poslije otišao je i s mjesta predsjednika stranke.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Većinu mandata tada su ga kritizirali da je previše otuđen od naroda i bahat, a onda je te iste godine iznenadio jednu 90-godišnju Riječanku, Josipu Turk, inače njegovu vjernu obožavateljicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenica ga je u pismu pozvala na svoju proslavu što Milanović nije mogao odbiti pa ju je posjetio u njezinom domu i nije došao praznih ruku. Donio joj je buket cvijeća i punu košaru.

"Bio je skoro jedan sat, pojeo malo sira i pršuta i poljubili se", kazala nam je tada Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Josipa je poručila da je dobar i jednostavan, te da priča "kao običan čovjek".

U politiku se vratio 2019. kada se kandidirao i pobijedio na predsjedničkim izborima tadašnju glavnu protukandidatkinju i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od tada njegove izjave i javna prepucavanja s drugim članovima državnog vrha ne prestaju puniti medijske stupce. A zbog njegovih izjava vrištale su naslovnice i stranih medija, od islandskih, švedskih i finskih kad je izazvao diplomatski skandal zbog ulaska Finske i Švedske u NATO. Njegove su izjave bile popularne i u Rusiji, a Milanović je više puta bio heroj u očima tamošnjih medija.

POGLEDAJTE VIDEO: Govorio je više od 12 minuta i nikog nije uvrijedio: Netipični Milanović pred Skupštinom UN-a nije dizao pogled s papira

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo