naučiti najmlađe / Gotovo polovina Hrvata ne zna plivati: Ministarstvo želi uvesti obveznu školu plivanja, ali postoji problem...

Obavezna obuka neplivača u školama izbačena je prije više od 10 godina

19.3.2021.
8:40
VOYO logo

Iako se dičimo morem, nevjerojatno je da gotovo polovina Hrvata ne zna plivati. Zato iz Ministarstva turizma i sporta traže ponovno uvođenje obvezne škole plivanja za najmlađe. No, kako kad u Hrvatskoj nedostaje bazena gdje bi se nastava provodila? 

Nemaju svi jednake uvjete

Vanja ima 12 godina. Naučio je plivati s pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najdraži stil plivanja mi je prsno i delfin. - Zašto? Oduvijek sam volio prsno i nije teško za naučiti i jednostavno – dobro mi ide, a delfin isto tako'', rekao je Vanja Miljanić.

Iako službena evidencija ne postoji, velik broj Vanjinih vršnjaka muku muči s plivanjem. Problem je što svi nemaju jednake uvijete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Posebno Slavonija koja ima u većini slučajeva samo vanjske bazene. Zimske sezone oni nemaju: Osijek i Vukovar što imaju i to je to, a ostatak Hrvatske praktički bazira na regionalne cente'', izjavio je Boris Mišković, tajnik Plivačkog kluba Mladost iz Zagreba.

Stoga i ne čudi što u Osječko-baranjskoj županiji ne zna plivati gotovo 70 posto učenika drugog razreda, dok u Istri njih čak 30 posto. Ni s odraslima nije puno bolja situacija. Smatra se kako četvrtina punoljetnika hvali more, ali se drži kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da bi plivanje bilo stvarno i ono što bi trebalo biti prvo treba savladati, osim plivačkih tehnika i tehniku disanja koja je izuzetno važna u plivanju'', kazao je Zoran Draženović iz Centra za sportsko-rekreacijske zdravstvene aktivnosti u Zagrebu.

Obavezna obuka neplivača u školama izbačena je prije više od 10 godina. Iz Ministarstva turizma i sporta žele je vratiti. U međuvremenu pokrenut je projekt Hrvatska pliva kojim se nastoji obučiti što više neplivača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZANIMLJIVA IDEJA /

Radite od kuće? Možete i na Maldivima! Ali, trebat ćete gotovo 150.000 kuna tjedno za tu avanturu

Image
ZANIMLJIVA IDEJA /

Radite od kuće? Možete i na Maldivima! Ali, trebat ćete gotovo 150.000 kuna tjedno za tu avanturu

''I s toga je projekt Hrvatska pliva od velike važnosti. Ovo bi nam mogao biti kao pilot projekt za nešto veće, odnosno plan nam je da se plivanje vrati u kurikulum školstva'', rekla je Ivana Jergović iz Hrvatskog plivačkog saveza.

''To je u svakom slučaju hvale vrijedna inicijativa, međutim za provedbu te inicijative trebaju se ostvariti materijalno-tehnički i organizacijski uvjeti kako bi ta priča imala smisla'', rekao je Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iz resornog ministarstva kažu, gdje ima volje ima i načina! 

''I uz jednu veliku količinu i dobre volje i malo entuzijazma mislim da možemo postići dobre rezultate unatoč toj činjenici što u nekim područjima možda nedostaje bazenske infrastrukture'', rekao je Josip Pavić, savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako prođe inicijativa, obuka bi zahvatila gotovo 80 tisuća učenika drugog i trećeg razreda osnovnih škola.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo