BOLJI NEGO PROŠLOGODIŠNJI, ALI... / Imamo svjetske brončane robotičare, a maturante je pri polaganju ispita smetalo - lepršanje ptičica

Objavljeni su konačni rezultati državne mature, koju je ove godine pisalo nešto više od 25 tisuća srednjoškolaca. Iako su rezultati bolji nego lani, ovaj nacionalni ispit pao je gotovo svaki treći učenik strukovne škole

18.7.2022.
20:53
VOYO logo

Ovo su mladi hrvatski robotičari, ponos nacije, koji se upravo vraćaju s najvećeg svjetskog robotičkog natjecanja s brončanim medaljama.

"Ovo je moje prvo svjetsko natjecanje i vrlo sam ponosan što sam mogao biti dio ovog tima i hvala što ste me primili u vaš tim", kaže robotičar Franko Prikratki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natjecanje je trajalo četiri dana, svaki dan su bile sve teže i teže staze, ali mi smo uspjeli ostvariti savršen rezultat na samom svjetskom vrhu, uz najveće svjetske sile, kao što su Njemačka, Mađarska, Amerika i tako dalje", objašnjava Antonio Dijanić, robotičar.

Image
STIGLI REZULTATI /

Svaki treći maturant nije položio maturu: Rezultati su bolji nego prošle godine, osim osnovne razine matematike

Image
STIGLI REZULTATI /

Svaki treći maturant nije položio maturu: Rezultati su bolji nego prošle godine, osim osnovne razine matematike

Antonio je upravo upisao FER. Izvrstan je u robotici pa mu ni informatika nije strana, no time se ne može pohvaliti svaki peti maturant koji je taj predmet pao na državnoj maturi. Prosječna ocjena je 2,6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se kreće na razini prosječnih ocjena pa i u konačnici pragova prolaznosti, u informatici je čak nešto više, kao što su i za ostale prirodoslovne STEM predmete. Dakle, prag prolaznosti matematika, fizika, kemija je 25 posto", objašnjava ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

Na ljetnom roku bilo je 12 346 negativnih ocjena, dvije tisuće manje nego lani. U odnosu na prošlu godinu rezultati državne mature su bolji, najviše je do sada bilo ispita sa 100 posto riješenih točnih odgovora- 332 i to najviše iz engleskog i matematike, no niti jedan maturant nije 100 posto riješio hrvatski. Blizu je bila Katarina, koja godinama niže priznanja iz tog predmeta te je imala izravan upis na kroatistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino sam problema imala kod čitanja s razumijevanjem, što je nešto za što se ne možemo pretjerano pripremati, ali osim toga mislim da nije toliko teško, moj uspjeh je bio 91,67% tako da sam prilično zadovoljna", tvrdi maturantica Katarina Rajković.

Iako manje nego lani, državnu maturu nije položila gotovo trećina strukovnjaka njih 4469 te 223 gimnazijalca, koji su najviše padali iz matematike. Nacionalni centar dobio je i više od 2800 prigovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće, kažem, prigovora je bilo i utemeljenih 890 i već koliko, a bilo je između ostalog kao što ste već mogli čuti da ih smeta zvuk sirene vani ili lepršanje ptičica ili nešto slično", tvrdi Filipović.

Dok su mnogima za kraj srednjoškolskog obrazovanja u imeniku zaključene petice, ocjene na maturi daleko su od njih. Prosječne ocjene iz hrvatskog na višoj i na nižoj razini su i dalje - mršave trojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo