JOSIPOVIĆ U INTERVJUU ZA 'POLITIKU': / 'HDZ žmiri na ustašofiliju, a vodeći političari u Hrvatskoj imaju kompleks Srbije'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
6.2.2017.
11:18
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

'Opterećeni su strahom da će im suradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo, donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslavenske politike. Boje se ući u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za obje države", rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za 'Politiku'.

'Na rubu građanske pristojnosti'

Josipović je u intervjuu kazao kako smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže, u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje Josipović, 'na rubu građanske pristojnosti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu, uzrok nikad gorih odnosa Hrvatske i Srbije leži u potrebi vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dviju zemalja su, ocjenjuje, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije, već samo kontakti i dogovori na najvišim razinama.

Nametanje mentaliteta

Svoj nedavno izneseni komentar da je mjera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina, već koliko se ne voli Srbija, objasnio je da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da, ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj', rekao je Josipović, a potom dodao kako smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmiri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

'HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmire na ustašofiliju, koja je sve izraženija', rekao je Josipović te dodao da 'snažno sikće i četnička zmija u Srbiji', uz napomenu da je povijest pokazala da su one 'po pravilu jedna drugu hrabrile i poticale'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo