KRIVOTVORENE DIPLOME / Jovanović pitao Vladu hoće li i oni provjeravati 'lažnjake': 'Kuščević već radi na tome'

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Tko zna koliko je lažnih diploma i svjedodžbi u u tijelima javne vlasti i javnim poduzećima?

4.7.2019.
19:00
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo niz lažnih diploma u svome resoru, rijetki su oni koji se nisu zapitali koliko još neotkrivenih lažnjaka čuči diljem Hrvatske. Pogotovo jer je slučajeva krivotvorenih svjedodžbi i sličnih isprava već bilo razotkriveno pozamašan broj na nižim lokalnim razinama.

Čemu se truditi kad netko drugi bez ikakvih napora, a često i posljedica može nabaviti diplomu, prostrujalo je i mnogim glavama mladih koji tek trebaju stupiti u svijet rada pa su zaredala i upozorenja da tolerancija takvog ponašanja zasigurno neće odmoći iseljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u siječnju 2019. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je započelo proces provjere vjerodostojnosti isprava - diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja. U dosadašnjem postupku otkrivene su 22 nevjerodostojne isprave, odnosno 16 diploma i šest svjedodžbi, a protiv osoba za koje je utvrđeno da su zaposlene temeljem nevjerodostojnih isprava odnosno diploma i svjedodžbi poduzete su mjere - izvanredni otkaz ugovora o radu i kaznena prijava.                         

Hoće li Vlada, temeljem iskustva Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuti provjeru vjerodostojnosti diploma svih zaposlenih u tijelima javne vlasti i javnim poduzećima, pitao je Vladu predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije i SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika državnih tijela te tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, započeta je u travnju 2017. godine i traje u kontinuitetu'', odvratila je Vlada u odgovoru Jovanoviću koji potpisuje premijer Andrej Plenković.

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Ministarstvo uprave, pišu, ''potaknuto učestalim zaprimanjima predstavki i pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika državnih tijela te tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zatražilo je od čelnika navedenih tijela poduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija (ustanova) koje su isprave izdale te da o utvrđenom i poduzetom obavijeste Ministarstvo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem do sada zaprimljenih obavijesti o izvršenim provjerama tijekom 2017., 2018. i 2019. godine u državnim tijelima je, navode, utvrđeno 26 nevjerodostojnih diploma i svjedodžbi o stupnju obrazovanja i struci državnih službenika i namještenika, a u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave tek jedna manje, odnosno 25 nevjerodostojnih diploma i svjedodžbi.

''Provjerom nisu obuhvaćene pravne osobe od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, među ostalim, pravne osobe koje imaju javne ovlasti, s obzirom da na to da Ministarstvo uprave nije nadležno provoditi upravni ni inspekcijski nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuju radni odnosi u tim pravnim osobama'', napomenuli su iz Vlade i Jovanovića uputili ga da se ako mu trebaju dodatna obrazloženja, obrati Lovri Kuščeviću, ministru uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike