KAKO ĆE IZGLEDATI KOLINDIN NOVI POSAO? / Dnevnice od 900 dolara i brojna putovanja na koja će moći voditi i Jakova

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ako na putu Grabar-Kitarović provede barem pola godine, na račun dnevnica dobit će više od 160.000 dolara, što je više od milijun kuna godišnje

12.6.2020.
13:25
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi postati članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Počasni član olimpijskog odbora, Antun Vrdoljak, kazao je da je Izvršni odbor predložio kandidate o kojima će se glasovati na predstojećoj skupštini 17. srpnja.

Osim Grabar-Kitarović, predloženi su još Maria de la Caridad Colon Ruenes, princeza Reema Bandar Al-Saud, Battushig Batbold, Sir Sebastian Coe. U to elitno društvo bivših sportaša i osvajača medalja ušetala je i bivša predsjednica. Kako se ona uopće našla na popisu? Odgovor na to pitanje za Jutarnji je ponudio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

08.06.2019., stadion Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., skupina E, 3. kolo, Hrvatska - Wales. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

"Ne radi se samo o ljubavi prema sportu ili izraženom navijačkom zanosu. Takvih je mnogo. Stvar je u činjenici da je ona radila u UN-u, da je bila članica Trilaterale i da su njezina biografija i veze u svijetu silno relevantni. Konačno, njezin govor u UN-u, kada je govorila o prepoznatljivosti sporta u svijetu, bio je pun pogodak. Tada se srela s Bachom i taj je susret po mnogočemu bio krucijalan (...) Postoji strateška agenda uključivanja i uvjetno manjih saveza, ali važnih na geostrateškoj sportskoj i političkoj liniji. Kao, konačno, i Bachovo zastupanje 'gender equality', čime je povećao broj žena u toj organizaciji, smatrajući to neobično važnim", kazao je Mateša Jutarnjem listu.

Image
ANTUN VRDOLJAK OTKRIVA POZADINU KANDIDATURE GRABAR KITAROVIĆ: /

'To je energija kojoj se ne možete oduprijeti'

Image
ANTUN VRDOLJAK OTKRIVA POZADINU KANDIDATURE GRABAR KITAROVIĆ: /

'To je energija kojoj se ne možete oduprijeti'

Ako dobije posao, što sve čeka Grabar-Kitarović?

Riječ je o poslu koji nije honoraran niti profesionalan, ali MOO svakom članu najviše tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza te smještaja. Kako navodi Jutarnji list, tu su i dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara ("obični članovi dobivaju 450 dolara) kao i 7000 dolara godišnje za pokrivanje administrativnih troškova. U prijevodu, piše Jutarnji list, ako na putu Grabar-Kitarović provede barem pola godine, na račun dnevnica dobit će više od 160.000 dolara, što je više od milijun kuna godišnje. U usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima to je uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao članica MOO-a, bivša predsjednica će moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje. To je uobičajena praksa unutar ove organizacije. Kada jednom osoba postane član MOO-a onda mora do svoje smrti bio dio te strukture. Aktivni član može imati i 70 godina, a nakon toga, baš poput Vrdoljaka, osoba postaje počasni član MOO-a, naravno, uz daljnje aktivnosti. Iako na vrhu organizacije danas sjede veoma imućni ljudi pa se čini da mito i korupcija nisu mogući, osobito kao oni u Fifi, MOO se par puta našao pred potencijalnim skandalom.

Pukla je vijest da su Olimpijske igre u Riju prije četiri godine, odnosno OI u Tokiju koje se zbog pandemije koronavirusa nije održao ove godine, ali će biti održan sljedeće, zapravo kupljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo