OKO 20 STUPNJEVA / Kiša, tuča, grmljavina, sunce - danas očekujte sve od vremena! Ali, bit će toplo...

Međunarodni praznik rada sa sobom je 'dovukao' i promjenu vremena. Očekuje nas pogoršanje vremena, ali ne i značajno niže temperature

Sven Vorkapić

2.5.2024.
6:06
VOYO logo

Travanj je bio po mnogočemu poseban. U prvoj polovini mjeseca u nekoliko navrata i ekstremno toplo. Obarali su se mjesečni temperaturni rekordi, primjerice, u Karlovcu i Sisku gotovo ljetnih 32 Celzijevih stupnjeva. Potom naglo zahlađenje, u središnjim predjelima zalepršao je, a u gorju se i zadržao snijeg. Na moru tada orkanska bura s udarima preko 150 km/h. Krajem mjeseca ponovno toplije, a kad se sve zbroji, ovaj travanj je uglavnom u tri najtoplija otkad postoje mjerenja.

U svibnju, pak, promjena vremena kao posljedica premještanja hladne fronte preko naših prostora. Pristiže nam vlagom bogatiji, nestabilniji, ali i malo hladniji zrak. U takvim okolnostima, sutra ujutro i prijepodne ostaje promjenjivo, ali u središnjim i istočnim predjelima djelomice sunčano i uglavnom suho. Drugdje mjestimice malo kiše, osobito na Sjevernom Jadranu lokalno moguće i pljuskovi s grmljavinom. Vjetar uglavnom slab do rijetko umjeren južni i jugozapadni, dok će na moru puhati umjereno jugo. Ujutro između 9 i 12, a na Jadranu između 14 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj promjenjivije, povremeno kiša, lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito navečer. Ne može se pritom isključiti ni mogućnost za tuču. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a temperatura od 20 do 22 Celzijeva stupnja. I u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremena kiša i pljuskovi, prema večeri moguće i grmljavinsko nevrijeme. Uz uglavnom slab vjetar južnih smjerova, bit će toplo s oko 23 Celzijeva stupnja.

Image
UŽIVAJTE DOK TRAJE /

Meteorolog najavio promjenu vremena: 'Izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom'

Image
UŽIVAJTE DOK TRAJE /

Meteorolog najavio promjenu vremena: 'Izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom'

U Dalmaciji će poslijepodne biti kiše i čestih pljuskova, lokalno i nevera, osobito navečer. Jugo naglo okreće na umjeren i jak jugozapadnjak, potom navečer mirnije. Temperatura se, pak, neće značajnije mijenjati, samo ponegdje malo niža, oko 22 stupnja. Na sjevernom Jadranu i u gorju češća povremena kiša i pljuskovi, uz more lokalno nevrijeme. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a temperatura između 18 i 21 Celzijevih stupnjeva, a u najvišem gorju i nekoliko stupnjeva manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na kopnu oborine nešto rjeđe, ali i dalje mjestimična kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom. Također, nekoliko stupnjeva manje oko 19-20 Celzijevaca. Najviše sunčanog i suhog vremena u nedjelju i ponedjeljak. Vjetar uglavnom slab, a početkom novog tjedna ponovno malo toplije.

Na Jadranu povremena kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom sve do nedjelje, uz sjeverozapadnjak i malo manje toplo, ali postupno sve više sunca. U novom tjednu pretežno sunčano, zapuhat će jugozapadnjak, a temperatura ponovno 23, 24 stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Što vas najviše zanima kod nas i po čemu pamtite 20 godina RTL-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike