SASVIM ISKRENO / Kolinda otkrila s kakvim se sve stereotipima susretala tijekom karijere: 'Suprug je morao objašnjavati da nije on diplomat...'

Image
Foto: Instagram/Kolinda Grabar-Kitarović

Bivša Hrvatska predsjednica progovorila je o ulozi žena u društvu te stereotipima koje je osjetila i na vlastitoj koži

30.6.2022.
13:20
Instagram/Kolinda Grabar-Kitarović
VOYO logo

O ulozi žena u društvu, poticanju kulture uspjeha te važnosti interdisciplinarnosti, uključivosti i prihvaćanja razlika bilo je govora na konferenciji LeaderSHE, na kojoj je glavnu riječ imala bivša hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović.

“Često kažem da je biti žena liderica isto kao biti muškarac lider, uz neke dodatne distrakcije, poput izgleda, frizure… Još više, problematično je neprestano propitivanje kompentencija, obrazovanja, što je žena rekla, kako je to izgovorila… To jedno fokusiranje na fizičku pojavnost i nedostatak pozornosti svemu što se radi doprinosi percepciji žene u društvu i liderstvu. Sad ću reći nešto jako radikalno: Žene su ljudi. Sve to ovisi o sposobnosti, etici, ciljevima, a ne o tome kojeg smo podrijetla”, rekla je Kitarović nakon konferencije u razgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEDOSTAJEŠ, VRATI SE...' /

Nikad zgodnija Kolinda novim fotkama upecala više od 12.000 lajkova: Fanovi zazivaju da opet postane predsjednica

Image
'NEDOSTAJEŠ, VRATI SE...' /

Nikad zgodnija Kolinda novim fotkama upecala više od 12.000 lajkova: Fanovi zazivaju da opet postane predsjednica

Duboko ukorijenjeni stereotipi

Smatra da bismo trebali raditi na stereotipima koji su već duboko ukorijenjeni u društvu. Istaknula je da je u početku karijere njen suprug morao bjašnjavati da nije on diplomat, već ona. Dodaje da joj se i danas potkradu greške u percepciji pojedinih osoba. Naglasila je i da je uvriježeno da je žena histerična kad podigne glas, a muškarac s takvim stavom je lider.

U percepciji žena problematičan može biti i vokabular.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastojala sam ignorirati ono što se tiče pojavnosti, ali da, smetalo mi je kad se izvlačilo iz konteksta i kad se prevodio moj rječnik na nešto što to jednostavno nije, propitivanja, potpuni nedostatak objektivnosti… Ali, dobro, idete dalje. Smetalo mi je i što u ovom društvu postoji velika podijeljenost i što se čak i feminizam smatra ideologijom, što se smatra da svaka žena koja je malo desno od političkog centra ne može predstavljati žene jer je konzervativna… Vi možete predstavljati obitelj, društvo, a istovremeno voditi računa o svakom pojedincu i ljudskim pravima”, govori Grabar-Kitarović.

Rješavanje pitanja BiH

Njen nasljednik, Zoran Milanović ipak nije uvjetovao ulazak Finske i Švedske u NATO rješavanjem pitanja u BiH. “Nikada ne komentiram ni svoje prethodnike ni predsjednika Milanovića”, rezolutna je Grabar Kitarović, ali ipak dodaje da bi pitanje BiH trebalo biti riješeno što prije, a najbolje pregovorima prije pristupanja eurointegracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da BiH apsolutno mora dobiti status kandidata za članstvo u EU-u i da je najbolji način da se riješi današnja problematika u BiH proces pristupanja EU-u. Treba požuriti proces pristupanja eurointegracijama u našem području”, zaključila je bivša predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo