Lažno se predstavljao kao hrvatski diplomat

Stanoviti Tomislav P. izradio je vizit-kartice s oznakom hrvatskog konzulata i zvanjem prvog tajnika, te krenuo 'u pohode' u San Marinu.

26.12.2011.
11:07
VOYO logo

Hrvatska je dobila svog lažnog diplomatskog predstavnika! Naime, stanoviti Tomislav P. nedavno se u San Marinu predstavljao kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske iako u toj državici službeno djeluje samo počasni konzul, talijanski državljanin Marino Grandoni.

Publika pljeskala, on se poklonio

Štoviše, Tomislav je izradio i vlastite vizit-kartice koje je dijelio u raznim prigodama, a na njima stoji službeni grb Republike Hrvatske, dvojezični natpis Konzulat Republike Hrvatske, njegovo ime i prezime, a ispod imena diplomatsko zvanje prvog tajnika. No, u Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da osoba pod tim imenom s našom diplomacijom nema baš nikakve veze. Tako je svojim vizitkama počinio kazneno djelo lažnog predstavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, lažno se predstavljao i na javnom skupu u listopadu kada ga je domaćin skupa pozdravio kao diplomatskog predstavnika iz hrvatskog konzulata, na što je čak dobio pljesak publike, a on se potom iz prvog reda ustao, okrenuo te se u znak zahvalnosti poklonio nazočnima.

Obećao da više neće i prošao bez kazne

U MVPEI-ju tvrde da na tom skupu Tomislav P. nije sudjelovao kao službeni predstavnik RH, a glasnogovornik Ministarstva Berislav Živković za Slobodnu Dalmaciju je kazao da je MVPEI, nakon što je doznao za ovaj slučaj, odmah preko Veleposlanstva RH u Rimu kontaktirao s Tomislavom P. i zatražio od njega objašnjenje cijele situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražili smo na uvid i njegove sporne vizit-kartice, koje nam je dostavio. Obavijestili smo o tome i počasnoga konzula u San Marinu, zatraživši od njega da se taj problem odmah riješi. Gospodin Pučić je kazao da nije imao nikakvih loših namjera te se obvezao uništiti sve vizit-kartice na kojima su netočni podaci", kazao je Živković.

Protiv T.P. nije pokrenut nikakav kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo