komentirala korupciju / Liječnici osudili Grabar-Kitarović zbog sporne izjave: 'Može se narušiti povjerenje pacijenata'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Shutterstock

Smatraju da takvom izjavom predsjednica Grabar-Kitarović iznosi neutemeljene predrasude

14.1.2020.
21:01
Josip Regovic/PIXSELL, Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora u utorak je ocijenila uvredljivom i neprihvatljivom izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU rekla da u Hrvatskoj "kada idete k doktoru, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari''.

Iznosi neutemeljene predrasude

Smatraju da takvom izjavom, prema pisanju britanskog The Guardiana, a koju su prenijeli i hrvatski mediji, predsjednica Grabar-Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike'', rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Lada Zibar.

U priopćenju su istaknuli i da je ono što hrvatski liječnici očekuju, a što je predsjednica Grabar-Kitarović propustila spomenuti - rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popis problema u zdravstvu je beskrajan i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme", poručili su iz Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo