TVRTKA U STEČAJU / Ministar Horvat o Orljavi: 'Pokušali smo vratiti u život tvrtku. Nećemo odustati od nje'

Ministar je kazao da se o Orljavi razgovara s tri strateška partnera te da će se sve znati u idućih mjesec dana

13.8.2021.
18:43
VOYO logo

Tekstilna tvornica Orljava u Požegi otišla je u stečaj, a radnicama sada preostaje jedino burza rada. 

Zašto je pala još jedna hrvatska tvornica, požeška Orljava, kojoj je vlasnik država u RTL-u Danas komentirao je ministar Darko Horvat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju ste tvrdili da Orljava neće u likvidaciju i da ste pred dogovorom s jednim strateškim partnerom, da će se rješenje naći za nekoliko dana -  gdje je zapelo?

13.7. na Trgovačkom sudu u Osijeku pokrenut je stečaj da bi se očistila bilanca i rekao bih 15-ak godina lošeg poslovanja i upravljanja s Orljavom, na neki način očistilo dugovanja kako bi se eventualni strateški partner mogao uvesti u trgovačko društvo. 2012. godine Orljava inducira predstečajnu nagodbu. Minus na poslovnom računu tada je bio 21,7 milijuna kuna. 2017,. nakon izlaska iz predstečajne nagodbe državna daje garanciju kroz državne dionice za kredit koji je trebao u život vratiti Orljavu. Nakon 2017. s još 5 milijuna kuna država pokušava u život vratiti Orljavu. Pokušaji nisu uspjeli pa smo morali za travanj, svibanj i lipanj isplatiti radnicima plaće. 13.7. dogodio se stečajni postupak ali poruka Vlade i mene je jasna - ne odustajemo od Orljave tako dugo dok postoji interesa za proizvod Orljave, brend i radnike. Imamo dva pisma namjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica s dugovima nije mogla sudjelovati na tržištu. Zašto država tada nije reagirala? Znalo se da se dug akumulira. 

Mogli su neki reagirati prije mene, reagirali smo 13.7. a stečajni postupak ne znači likvidaciju Orljave. Na prostoru EU i RH razgovara se u ovom trenu s dva hrvatska i jednim stranim strateškim partnerom. Da li ćemo uspjeti zadovoljiti uvjete strateških partnera koji žele ući u Orljavu to će se znati idućih mjesec dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15.10., ako se na varamo. Imate li poruku za sve radnice koje ostaju bez posla? Hoće li u kolovozu iduće godine imati radno mjesto ili biti na burzi?

Kada na ovakav način poslujete na zahtjevnom tržištu u jednoj ste branši koja nije visoko dohodovna normalno je da se pojavljuju problemi. Zašto se s njima živjelo u proteklih 15-ak godina, mogao bih reći osobni stav i sud, ali kada vam prihodi i rashodi svakih 10 godina su u nekom raskoraku u razini od 30-ak milijuna kuna, mislim da menadžment koji je upravljao Orljavom se mora zapitati što i kako dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo