Znate li što se dogodilo 18. svibnja? / Niste možda toga ni svjesni, ali Hrvat u čije se nasljeđe kune naš zastupnik počinio je najveću izdaju u povijesti Hrvatske

Image

I sam Pavelić bio je svjestan razmjere svoje izdaje, ali na nju je pristao davno prije rata - kako bi došao na vlast

18.5.2023.
21:52
VOYO logo

Na današnji dan Ante Pavelić ne samo da je predao velika područja Dalmacije i Primorja Italiji nego je dokinuo i suverenitet prestale tvorevine koju je nazivao Nezavisna država Hrvatska.

Pristaše svakog tiranina mogu se uhvatiti za neki detalj koji je učinio dobro - Hitler je izvukao Njemačku iz gospodarskog ponora 30-ih godina,  Mussolini je stavio mafiju pod kontrolu, a Staljin uspio obraniti Sovjetski Savez koji je u Drugom svjetskom ratu bio na glavnom udaru nacista. Ante Pavelić nema ni jednu takvu zaslugu, a i sam je bio svjestan koliko je potpisivanje Rimskih ugovora bila izdaja pa je do samog potpisivanja obavljao i dužnost ministra vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavu Hrvatsku predao 'kralju' Tomislavu II. Savojskom

Rimski ugovori su naziv za tri ugovora potpisana 18. svibnja 1941. između takozvane NDH i Kraljevine Italije u Palazzo Venezia u Rimu. Doduše u samim ugovorima se spominje Kraljevina Hrvatska jer je njima Pavelić čitavu Hrvatsku predao kao talijanski protektorat, na čelu s Amionem Savojskim, rođakom talijanskog kralja Viktora Emmanuela III. Talijanski kralj Hrvatske uzeo je ime Tomislav II., ali u svoju kraljevinu nikada nije stupio iz straga od vlastite sigurnosti.

Također, Rimski ugovori zabranjuju da Pavelić razvija mornaricu, a na ostatku obale koja nije pripala Italiji, tzv. NDH nije smjela imati nikakve vojne baze.  Ipak. ono po čemu će Rimski ugovori najviše ostati zapamćeni je predaja velikih područja obale Italiji. Uz područja koja je Italija zauzela nakon Prvog svjetskog rata, Pavelić  je Italiji predao okolicu Zadra, Šibenik, Split, otoci Rab, Krk, Vis, Lastovo, Korčula, Mljet i mnoštvo drugih manjih otoka, kao i Boku kotorsku te dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, ukupno 5.380 četvornih kilometara teritorija, naseljenih s približno 400.000 Hrvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo planirao predaju obale samo da dođe na vlast

Također, u pitanju nije "ratna realnost", tj. da su prepuštena područja koja je zauzela talijanska vojska jer ih Pavelićeva tvorevina nije mogla braniti, nego smišljeni i planirani 'poklon' Italiji kojeg je Pavelić obećao još dok je bio u izgnanstvu, u zamjenu za to da ga Talijani postave na vlast.

Tek nakon kapitulacije Italije, 8. rujna 1943. god., Pavelić je 10. rujna 1943. godine objavio Državnopravnu izjavu o razrješenju Rimskih ugovora. No tada njegovi proglasi više nisu imali nikakvu težinu. Nakon što su partizani u Istri donijeli 13. rujna 1943. prvu od Pazinskih odluka o priključenju Hrvatskoj, 20. rujna 1943. godine donijeta je Odluka ZAVNOH-a o priključenju Istre, Zadra i svih okupiranih dijelova matici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, kada Ante Prkačin u slobodnom govoru u Saboru, nasljedniku ZAHNOH-a,  navodi kako mu je "drago što njega, zastupnika Željka Sačića i predsjednika Republike srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naziva ustašama", trebao bi pojasniti na što misli, jer, osobito na dan potpisivanja Rimskih sporazuma, ispada da mu ne smeta usporedba s najvećim izdajicama u povijesti Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo