BLISTAVA SEZONA / Na Makarskom primorju više od 60.000 gostiju: Hoteli popounjeni, rijetka su slobodna mjesta

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog

6.8.2022.
13:15
Miroslav Lelas/Pixsell
VOYO logo

Prvi vikend kolovoza na Makarskoj rivijeri u znaku je još jedne velike očekivane ljetne smjene turista kojih na području od Brela do Gradca boravi više od 60.000 pa je cestovni promet znatno povećan, a gužve su i u trajektnim pristaništima.

Na Jadranskoj magistrali u oba smjera vozi se usporeno u dugim kolonama s povremenim kraćim zastojima, dok se velike gužve u prometu stvaraju na prilazima turističkim mjestima posebice Makarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brzoj cesti od Baškog Polja do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je također povećan, odvija bez zastoja i ograničenja, dok na prilaznoj cesti naplatnim postajama kod Zagvozda manje su gužve u prometu međutim nema dužih čekanja na prolaz u jednom i drugom pravcu.

Image
PRVI RED DO MORA VIŠE NIJE HIT /

Cvjeta nova vrsta turizma: Na dalmatinskim otocima sada se traži nešto drugo, a sezona traje dvaput duže

Image
PRVI RED DO MORA VIŠE NIJE HIT /

Cvjeta nova vrsta turizma: Na dalmatinskim otocima sada se traži nešto drugo, a sezona traje dvaput duže

Stanje s trajektima

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin, u svih šest današnjih plovidbi je popunjen, a tek je nekoliko slobodnih mjesta ostalo za polazak u 21 sat, dok s Brača prema Makarskoj svih sedam današnjih plovidbi je popunjeno. Za sutra ostaje poneko slobodno mjesto iz Makarske prema Braču, kao i s otoka prema Makarskoj, doznaje se u makarskoj poslovnici riječke Jadrolinije.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na liniji Drvenik – Sučuraj plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko 20-ak minuta, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je do sat vremena. Autobusi stižu u Makarsku uglavnom popunjeni i s većim zakašnjenjem, a slobodnih mjesta prema unutrašnjosti, kao i mjestima u BiH nema, tek su rijetka slobodna mjesta prema Splitu, Dubrovniku i Zagrebu.

Inače, na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi više od 60.000 domaćih i stranih gostiju. U Makarskoj ih je više 18.000, u Baškoj Vodi gotovo 11 tisuća, a ostali turisti odmor provode u manjim mjestima na rivijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makarski hotel Meteor ugošćuje 680 gostiju te je popunjen kao i ostali hoteli na Primorju u kojima se odmara više od 14.000 turista, rijetka su slobodna mjesta i u kućama za odmor, a tek vrlo malo slobodnih mjesta za nastavak ljetovanja preostalo je jedino u sobama i apartmanima kod privatnih kućevlasnika.

U zračnoj luci krajem kolovoza drugi milijuntni putnik

U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog milijuntnog putnika. Kako je Hini rekao Mate Melvan iz splitske zračne luke, ovaj vikend je gotovo identičan proteklom vikendu, pa će kroz tu luku proći 215 zrakoplova i 55 tisuća putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te se brojke stalno vrte tri vikenda zaredom, pa takve brojke možemo očekivati i sljedeći vikend s obzirom da imamo dobre pokazatelje. Možemo reći da se sezona u zračnoj luci odlično odvija. Rezultati su nam zaista izvrsni, srpanj smo završili sa 641.626 putnika, a i kolovoz se očekuje blizu tih brojki. Krajem kolovoza ili 1. rujna vjerojatno ćemo doseći drugog milijuntnog putnika", izjavio je Melvan.

U splitskoj trajektnoj luci ovoga vikenda očekuju više od 85 tisuća putnika i 17 tisuća vozila. I ovoga vikenda zbog gužve u Supetru iz Splita se šalje izvanredna linija u 9.45 sati. Jelena Ivulić iz Jadrolinije kaže da je ovaj vikend udarniji od prošlog i da su u kolovoz ušli dobrim tempom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada uspoređujemo razdoblje ovogodišnje sezone sa onom 2021. godine nju smo odavno prešli, a u usporedbi sa 2019. godinom neke su nam je linije već prešle dok su druge na istoj razini. Što se brojki tiče mi smo prezadovoljni, od kolovoza imamo isto velika očekivanja, neke smo linije do deset posto nadmašili u odnosu na 2019. godinu. Ove sezone su Brač, Hvar i Vis nadmašili brojke iz 2019. godine. Što se toga tiče vratili smo se u vrijeme prije korone", dodala je Ivulić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo