velika ideja / Nacionalni stadion za naciju u zanosu: Evo koliko bi on koštao i čemu bi služio

Za današnje uvjete u hrvatskom nogometu, čak i rutinska promjena travnjaka na derutnom stadionu u centru grada djeluje kao velebna megainvesticija

18.7.2018.
6:54
VOYO logo

Slavlje neće dugo trajati jer već 11. rujna Vatreni idu na noge Španjolcima. No tko će od srebrnih junaka ponovno krenuti u boj u novom natjecanju - Ligi nacija? To nitko ne zna. Za Ćiru nema straha kad se govori o budućnosti. 

"Možemo biti optimistički raspoloženi prema svemu što nas čeka. Oni su dali takav jedan optimizam i ne bi preporučio nikome da se zaj... sa Hrvatskom", kazao je za RTL Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s angažmanom Nikole Kalinića u reprezentaciji - ne zna se. Ali zna se da mu je skočila cijena i da ga želi kupiti Atletico Madrid. I nije to jedina nejasnoća u reprezentaciji.

U redovima Vatrenih je sad pet  igrača s 30 ili više godina. Danijel Subašić, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić i kapetan Luka Modrić, koji je za Hrvatsku odigrao čak šest velikih prvenstava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi čekaju odgovore tko će od njih ostati u reprezentaciji. Zbog Raketine su se emotivne posvete Modriću mnogi zabrinuli. A ne zaboravimo da je i dalje pitanje- tko će ih voditi.

Ponosni Varaždinec Zlatko Dalić s HNS-om ima ugovor do 2020. godine, ali to ne znači ništa. Nije Mamićev čovjek, nije Šukerov čovjek, s Hrvatskom je osvojio nešto što se objektivno više ne može ponoviti, a sigurno pa mu neće nedostajati unosnih ponuda. A ostaje i treće pitanje - ako imamo i igrače i izbornika, gdje će oni igrati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za tri mjeseca je Liga nacija protiv engleske reprezentacije u Hrvatskoj, a mi nemamo gdje igrati takvu utakmicu", kazao je Dalić 11. srpnja ove godine. Brzo smo se vratili u hrvatsku realnost - nogometna infrastruktura nije dostojna seoskih, a kamoli viceprvaka svijeta.

"Dragi moji Plenkoviću i Bandiću, prijatelji moji, bit ćete nesretni starci ako ovo ne iskoristite i ne napravite infrastrukturu koja će iza vas ostati kao spomenik", poručio je Ćiro vladajućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je Milan Bandić pozvao na gradnju nacionalnog stadiona Plavi Vulkan na zagrebačkoj Kajzerici koji bi koštao oko 120 milijuna eura. Sad kad je nacija u zanosu, obećaje se, najavljuje, a po nacionalnom stadionu se čak i računaju mandati.

"Treba nam 12 do 14 mjeseci pripreme, a onda 2 godine da to napravimo. To je taman u ovom mandatu, a to je uvertira u onaj sedmi mandat ako me bog poživi, da otvorimo taj stadion. Ispast će to taman na kraju ovoga mandata", kazao je Bandić tijekom najave gradnje stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvotni plan od 50 tisuća mjesta se ipak sveo na realnijih 30 do 35 tisuća. "Znamo da reprezentacija stvarno može napuniti takav stadion, u to ne sumnjam, ali moramo graditi stadion koji će biti funkcionalan i za lokalne klubove i čitav niz drugih manifestacija", kazao je arhitekt Hrvoje Njirić

Vraćamo se opet u realnost. Da se skupe svi gledatelji svih utakmica jednog kola HNL-a, ne bi napunili niti jednu tribinu planiranog novog stadiona. Tereni na kojima se doista redovito igra nogomet su derutni i rijetko ćete, kao danas na Kranjčevićevoj gdje igraju dva prvoligaša, vidjeti barem jednu lopatu, a kamoli bager.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za današnje uvjete u hrvatskom nogometu, čak i rutinska promjena travnjaka na derutnom stadionu u centru grada djeluje kao velebna megainvesticija. U zemlji još mnogo igrališta i stadiona vapi za obnovom.

Nova, hibridna trava koja se postavlja, možda je znak nekih boljih i zelenijih dana. Ali 100 i nešto  milijuna kuna koje će od prvenstva ostati HNS-u ne mogu pokrpati niti dio rupa koje propuštaju u hrvatskom nogometu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo