Nakon privatizacije slijede deseci tisuća otkaza!

27.7.2010.
12:05
VOYO logo

Prema sindikalnim procjenama 100.000 ljudi radi u 59 tvrtki u većinskom vlasništvu države, koje su, prema najavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i Vlade, spremne za privatizaciju ili će to biti vrlo brzo. Kako je u tu brojku uključen i dio javnih poduzeća, poput ACI-ja, Croatia Airlinesa, Croatia osiguranja i Janafa, ali i Hrvatske poštanske banke (HPB), brojka od stotinjak tisuća potencijanih novih građana na burzi rada obuhvaća i njih.

Bez njih riječ je, kako procjenjuju sindikalci, o 30.000 zaposlenika koji bi novim vlasnicima, u najcrnjem scenariju, mogli predstavljati višak kojeg se pošto-poto žele riješiti, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u 16 neprivatiziranih turističkih tvrtki, kako ističe Eduard Antić, predsjednik Sindikata turizma, radi oko 6000 zaposlenika. Bez socijalne klauzule u te bi se tvrtke unio nemir i kaos, a novi bi vlasnici vjerojatno otkazivali ugovore o radu na neodređeno vrijeme i nudili sklapanje ugovora na određeno vrijeme.

Prema riječima premijerke Jadranke Kosor, država je pripremila uvjete za privatizaciju svojih vlasničkih udjela u 484 tvrtke. Nominalna vrijednost tog portfelja procjenjuje se na oko 11 milijardi kuna. U većem dijelu tih tvrtki država ima samo manjiski vlasnički udio, dok većinske ima u njih 59 koje bi na jesen mogle na bubanj. Nominalna vrijednost većinskog državnog portfelja u tvrtkama procjenjuje se na 7,2 milijarde kuna, no jasno je da država ni približno toliko neće dobiti od njihove prodaje jer su mnoge tvrtke u veoma lošem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je u ovom trenutku izvjesno, jest to da će se većinski vlasnički udjeli države, kao i dosad, prodavati javnim prikupljanjem ponuda. Ipak, neslužbene informacije iz Vladinih krugova kažu da će, u odnosu na dosadašnje privatizacije, bitna promjena ovaj put biti izostavljanje socijalne klauzule, primjenom koje se zaposlenicima u privatiziranim tvrtkama dosad jamčilo zadržavanje posla od strane novog vlasnika u određenom razdoblju, i to najčešće godinu ili dvije.

U Vladi to objašnjavaju potrebom da se tvrtke lakše i brže prodaju te da se novim vlasnicima omogući da ih stave na noge. Banski dvori očito žele što prije zaključiti privatizaciju koja u Hrvatskoj ionako predugo traje, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201007230403006 arti-201007250367006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo