Nijemci bi bez problema uštedjeli 10.000 eura

Iako žestoko negoduju kad novinari spominju praznu sabornicu i kad ih prozivaju za nerad, saborski zastupnici i u ponedjeljak su samo dodatno potvrdili da nimalo ne drže do mišljenja javnosti.

10.7.2012.
15:31
VOYO logo

Naime, čak dvije trećine saborskih zastupnika nije se ni pojavilo u parlamentu prvoga dana ovotjednog zasjedanja na kojem se raspravljalo upravo o njima samima - konkretno o izmjenama Poslovnika kojima se ukida institut netočnog navoda te uvodi elektronička evidencija dolazaka zastupnika u Sabor.

Da su oni zastupnici u njemačkom Bundestagu, za jučerašnji nedolazak na sjednicu stotinu njih koji se nisu pojavili na Markovu trgu dobilo bi plaću manju za 100 eura. Država bi samo na njihovu jednodnevnom sankcioniranju uštedjela 10.000 eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar Leki: Vaše 'o tom potom' će trajati dugo

No, njemačka pravila daleko su od naše stvarnosti, naši parlamentarci ni sad, a ni ubuduće ne trebaju strahovati da će ih država opaliti po džepu jer ni nove izmjene Poslovnika ne predviđaju nikakve sankcije.

Laburistu Dragutinu Lesaru zasmetala je uvodna izjava potpredsjednik Sabora Josipa Leke (SDP), koji je kazao da se uopće ne razmišlja o novčanim sankcijama za one koji ne dolaze, te da će se o tome razgovarati "o tom potom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da će to vaše 'o tom potom' trajati toliko dugo koliko ste vi na vlasti", zamjerio je Lesar, koji se od prvog dana zalaže za sankcioniranje zastupnika koji ne dolaze u parlament, pogotovo kad se glasuje.

Stvari u Njemačkoj stoje drugačije. Ako se parlamentarac Bundestaga ne upiše na evidencijsku listu, automatski mu se skida iznos od 50 eura s plaće, a ako zastupnik ne opravda svoj nedolazak na dan sjednice i ne upiše se u evidencijsku listu, skida mu se 100 eura s plaće. U slučaju da dokaže da je nedolazak na zasjedanje opravdan − liječničkom dokumentacijom − ipak će mu se uskratiti 20 eura zbog nemogućnosti prisustvovanja sjednici Bundestaga, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne ima i Slovenija

U Sloveniji su puno blaži, no i tamo postoje sankcije, koje se izriču samo ako na sjednici nema kvoruma kod trećega glasanja. Ako svoju odsutnost ne mogu opravdati, zastupnicima se tada odbija dnevna plaća, a imena svih poslanika kojima je bila izrečena sankcija objavljena su na službenim internetskim stranicama.

U Europskom parlamentu (ne) dolazak na posao bilježi se upisivanjem u registar dolazaka, a postoje i sankcije. Parlamentarci ostvaruju dnevni paušal od 298 eura kojim se pokrivaju troškovi putovanja, hotelski troškovi i troškovi prehrane na dane plenarnih sjednica. U slučaju neupisivanja u registar na dane plenarnih sjednica, umanjuje se iznos dnevnog paušala za pola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo