Policajac suspendiran zbog cipelarenja homofoba

Dvojica mladića nisu bili jedini koji su u subotu poslije Povorke ponosa u Zagrebu dobili batine. Homofobi su napali i ozlijedili i jednu Amerikanku, te dva danska turista.

20.6.2010.
16:03
VOYO logo

arti-201006200017006Dražen B. i Igor V. nisu jedini koji su u subotu doživjeli napade homofoba u Zagrebu. Barem tako tvrde organizatori Zagreb Pridea, koji su zabilježili i napade na nekoliko turista, koji su boravili u glavnom gradu Hrvatske. Žrtve napadača, kažu, bili su i jedna Amerikanka, te dvoje danskih državljana koji su se pridružili Povorci ponosa.

"Napad se dogodio na Kaptolu, preko puta Katedrale, a počinitelji po opisu koji su nam dale napadnute osobe odgovaraju huliganskoj bandi koja operira po gradu i prepoznaje sudionike/ice Povorke ponosa. Koliko nam je poznato, ove tri osobe nisu napad prijavile policiji, niti su potražili liječničku pomoć. Zadobili su lakše tjelesne ozlijede, još su u šoku i nevjerici zbog nasilja koje su iskusili usred bijela dana u centru glavnog grada Hrvatske. Zbog 10-ak fašista dva su turista prekinula svoj godišnji odmor u Zagrebu", stoji u priopćenju Zagreb Pride-a, u kojem se poziva policiju da pronađe sve napadače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajac koji je mladića tijekom privođenja udario nogom u glavu bit će suspendiran, potvrdio je za Novu TV Krunoslav Borovec. Policija će o svemu obavijestiti Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, dodao je.Organizatori subotnjeg događaja osudili su svako nasilje, pa tako iskritizirali i "policijsku brutalnost pri uhićenju jednog homofoba" u Gajevoj ulici.

"Ta je osoba, moguće i maloljetnik, bila svladana, ležala je na tlu te je zazivala milost riječima 'Nemoj molim te, ubit će me doma', što se vidi i čuje na snimkama objavljenim na televiziji i internet portalima. Unatoč tome, policajac ga je u tom trenutku udario nogom u glavu", stoji u priopćenju kojem se taj potez karakterizira kao nepotrebna i nezakonita primjena sile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Povorke ponosa upozoravaju kako je osiguranje događaja u subotu građanke i građane Hrvatske stajalo stotine tisuća kuna i to "zbog 50-ak fašista i drugih antidemokrata koji svojim porukama mržnje i straha povećavaju rizik direktnog nasilja prema Povorci ponosa".

Kritizirali su i Gradski ured za promet, koji im je suzio trasu kojom su prijašnjih godina mogli prolaziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006190144006 arti-201006190098006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo