PREBOLJELI STE COVID I NADATE SE POVRATKU NA NORMALNO? Ništa od toga...; Znanstvenik: / 'Pravila igre ista su za sve'; Evo što sada ipak smijete raditi

Image

'Prošla su dva tjedna od izolacije. No, normalnog života ipak nema - pravila igre, kaže znanstvenik Polašek, ista su za sve'

11.12.2020.
9:24
VOYO logo

Što je s onima koji su preboljeli koronu? Zašto oni ne bi smjeli normalno putovati, ili se rukovati. Zašto oni moraju nositi maske i dezinificirati ruke, pogotovo ako su koronu imali nedavno? Smiju li oni, recimo, zagrliti baku i trebaju li se i oni cijepiti ili ih štite antitijela? O svemu tome se jako rijetko govori, javlja RTL.

Problem je što se nitko ne usudi reći koliko dugo traje imunitet, makar sva istraživanja upućuju da je to ipak šest mjeseci, a ne samo tri. Sjećate se ono ljetos, svi su spominjali "immunity passport", dakle potvrdu da ste imali koronu, s kojom biste mogli normalno putovati? Sada se spominje jako sramežljivo, u Europi su je uveli samo Mađari zbog čega su pod salvom kritika, a o tome razmišljaju i na Islandu. Novinarka RTL-a Donna Diana Prćić preboljela je Covid-19 pa se raspitala što smije i ne smije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SITUACIJA JE IZMAKNULA KONTROLI': /

U Saboru višesatna noćna rasprava o interpelaciji o radu Vlade zbog koronakrize u zdravstvu

Image
'SITUACIJA JE IZMAKNULA KONTROLI': /

U Saboru višesatna noćna rasprava o interpelaciji o radu Vlade zbog koronakrize u zdravstvu

Pravila igre ista za sve

"Jedna sam od 136.721 osobe koje su ušle u službenu statistiku oporavljenih od koronavirusa u Hrvatskoj. Prošla su dva tjedna od izolacije. No, normalnog života ipak nema - pravila igre, kaže znanstvenik Polašek, ista su za sve", kaže.

"Za sada još nemamo razvijena neka posebna pravila, ali smatramo da je i dalje potrebno pridržavati se mjera, tim više što sada znamo da je moguće i ponovno zaraziti se u razdoblju od šest mjeseci, a moguće i kraće", rekao je član Vladinog Znanstvenog savjeta Ozren Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posao bez testa

Nedavni, rijetki slučaj reinfekcije bio je upravo u Bjelovaru, žena je dobila koronavirus dva puta u tri mjeseca. Prvi put nije imala simptome, a nakon toga vjerojatno nije razvila ni antitijela. U posljednje vrijeme govori se o raznim istraživanjima o imunitetu koji traje od tri, šest do osam mjeseci. "Tvrdnje su različite jer još nije prošlo dovoljno vremena da vidimo koliko dugo takav imunološki odgovor traje", kazao je Polašek.

Nakon odrađene izolacije uglavnom bez testa se može na posao. Na posao se može nakon 10 dana izolacije ako simptoma više nema. Ako budem u kontaktu s pozitivnom osobom, ne moram ponovno ostati kod kuće. Kako mi je rekla moja liječnica obiteljske prakse, mirna sam idućih šest mjeseci, a takve su i preporuke HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako distanca, dezinfekcija i maska moraju ostati dio nove, sada već stare rutine. "Za sada nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest i zbog toga trebaju ljudi koji su preboljeli COVID nositi masku", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Put za oporavljene preko granice je olakšan

U javnom prostoru gdje smo s nepoznatima ne treba se slati loša poruka, ali u poznatom okruženju možda bi se mogle uvesti nove mjere za preboljele, smatra Nino Raspudić koji je također imao koronu s blažim simptomima kao fit nepušač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su pluća trenutno oslabljena, ali sam ja jučer cijeli dan u Saboru i prekjučer po šest sati u komadu morao nositi masku na ta oslabljena pluća iako znanstveno dokazano ne mogu se ni zaraziti niti prenijeti drugima. S vama bih se rukovao, naravno da bih, vjerujem da ste preboljeli, ja sam prebolio, dakle nas dvoje se možemo rukovati", rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić.

Put preko granice za one koji su preboljeli i dolaze u Hrvatsku su čak i olakšani jer ne moraju ponovno raditi pomalo neugodan bris. Bezbrižno se može ući i izaći u ovim trenucima, primjerice, iz i u BiH. "Osobe koje su u posljednja tri mjeseca preboljele COVID-19 mogu prelaziti odnosno ulaziti u Republiku Hrvatsku bez PCR testa s tim da datum dolaska mora biti 14 dana od dijagnoze bolesti", rekao je voditelj Službe za susjedne zemlje u Ravnateljstvu policije Tomislav Kufner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka cijepljenja

Još uvijek nema ovakvog službenog dokumenta, ali uskoro bi mogao biti. Druge zemlje imaju "immunity passport", potvrdu da ste imali koronu, s kojom biste mogli normalno putovati. U Europi su je uveli samo Mađari, zbog čega su pod salvom kritika, a o tome razmišljaju i na Islandu. A pred vratima je cjepivo. Preboljeli bi isto trebali stajati u redovima.

"Sadašnja preporuka je da unatoč preboljenoj bolesti se preporučuje osobama da se cijepe. Ono što sada znamo je da je razina protutijela nakon preboljene bolesti razmjerna težini kliničke slike - čim imate blaži oblik kliničke slike tim je ta razina niža i kraće traje zaštita", kazao je Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dandanas se pridržavaju mjera u Kini i nema većih okupljanja, a svi koji su preboljeli koronu i oni koji nikad nisu bili zaraženi moraju imati u svom mobitelu zdravstveni kod. Navikao se na to i Goran iz Sesveta sa šangajskom adresom.

"On se dobiva prilikom unošenja podataka u kojem gradu ste bili, gdje ste putovali i da biste mogli ući u sve ustanove službene - banke, bolnice, šoping centre. Svugdje to zahtijevaju", rekao je Goran Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema takvih zahtjeva u Europi, za postkoronaše kao i za one koji nisu oboljeli još uvijek vrijede gotovo identične mjere.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo