PREDSJEDNICA OBJASNILA ZAŠTO NEĆE IĆI U MARAKEŠ: / 'Bolje je da na tu konferenciju ide netko iz ministarstva'

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

"To nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja,

10.11.2018.
14:42
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u Parizu je, gdje sudjeluje na obilježavanju stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, još jednom komentirala sporazum iz Marakeša te objasnila zašto je odlučila ne otići na konferenciju u Maroko gdje će sporazum biti potpisan.

"Ja sam jednostavno procijenila da u okolnostima koje su se u međuvremenu pojavile i zbog same tematike konferencije, da je bolje da sudjeluje netko od resora koji se izravno bave time, dakle, eventualno unutarnji poslovi ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj cijelog postupka pregovaranja te konvencije, ali, kako je rekao premijer Plenković, Vlada će to razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku", rekla je predsjednica, a prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SADA JE KONAČNO I SLUŽBENO: /

Predsjednica poslala pismo glavnom tajniku UN-a, ne ide u Marakeš

Image
SADA JE KONAČNO I SLUŽBENO: /

Predsjednica poslala pismo glavnom tajniku UN-a, ne ide u Marakeš

O odluci razmišljala od kolovoza

"To nije ni prvi ni posljednji put da se neću odazvati na neki poziv iz bilo kojeg razloga, bilo da su razlozi ili osobne prirode, zbog nemogućnosti sudjelovanja zbog ranije dogovorenih događaja, ili zbog unutarnjepolitičke situacije. Kao što znate, kroz ovih nekoliko godina mandata, otkazivala sam niz događaja iz različitih razloga. U ovom trenutku procjenjujem da mislim da je bolje da sudjeluje netko iz resora, iako, naglašavam još jednom, ta se konvencija ne potpisuje i ona je neobvezujuća. Dakle, iz nje svaka država može izabrati onaj dio koji odgovara njezinom ustroju, ali ni na koji način ne želim da ona bude prijeporno pitanje niti u hrvatskom društvu niti u međunarodnim odnosima", rekla je predsjednica.

Odluku je, kaže, donijela samostalno, a o tome je razmišljala još od kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što ste vidjeli, nisam o tome javno govorila u New Yorku, zato što sam već tada imala zadrške i već tada sam predložila svojim savjetnicima da komuniciraju da je moje mišljenje da bi trebalo sudjelovati na razini resora, ali Vlada će donijeti odluku", rekla je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo