PRONAĐENE FINANCIJSKE TRANSAKCIJE IZ POREZNE OAZE: / Članovima Todorićeve uprave računi su plaćani i preko Britanskih Djevičanskih Otoka

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nakon što se počelo rasplitati poslovanje Todorićeve švicarske tvrtke - Agrokor AG Zug istražitelji su došli do informacija i o njegovim financijskim transakcijama u jednoj od poreznih oaza.

19.10.2017.
22:54
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Naime, pregledavajući dokumentaciju pronađenu u Agrokoru istražitelje su neki dokumenti odveli do Britanskih Djevičanskih otoka. Tamo su naime plaćani privatni računi članova Uprave Agrokora.

Image
MEŠTROVIĆ U KUPAONICI I PREGRŠT ZLATA: /

Pogledajte unutrašnjost Kulmerovih dvora koja otkriva neviđeni luksuz

Image
MEŠTROVIĆ U KUPAONICI I PREGRŠT ZLATA: /

Pogledajte unutrašnjost Kulmerovih dvora koja otkriva neviđeni luksuz

Istraga nad tvrtkom u Švicarskoj

Kako neslužbeno doznajemo, u Agrokoru su pronađene fakture što ih je tvrtka Ivice Todorića, koju je registrirao u Švicarskoj ispostavio tvrtki Blake Intertrade S. A. Čija se imena točno nalaze na spornim fakturama i koji su iznosi u pitanju za sada nam nije potvrđeno, no Samostalni sektor za financijske istrage intenzivno nastavlja raditi na ovom slučaju i pratiti trag novca iza sumnjivih faktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićeva švicarska tvrtka, kako je do sada utvrđeno služila je Agrokoru za neka inozemna plaćanja, no na kraju je, prema tvrdnjama tužiteljstva iskorištena da se preko njezinih konta izvuče sto milijuna eura za Ivicu Todorića.

Firma u poreznoj oazi od 2012.

Kompanija u Nizozemskoj, Agrokor Investments bila je pak vlasnik dionica Mercatora, ali je i ona sada završila pod istragom jer se sumnja da je dionice Mercatora Todorić dva puta založio - za vraćanje svog duga Agrokoru, te kasnije za kredit od sto milijuna eura od Sberbanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim podacima iz službenog glasnika s Britanskog djevičanskog otočja, ova je firma postojala već u prosincu 2012. godine, no osim njezinog registracijskog broja i imena više detalja nije objavljeno. No, 2012. godina obuhvaćena je istragom Županijskog državnog odvjetništva protiv Ivica Todorića i njegovih najbližih suradnika. Sumnja se da su prve malverzacije - lažno prikazivanje godišnjih financijskih izvješća - počele još 2006. godine. Za sada je Todorić osumnjičen da je nezakonito izvukao iz Agrokora nešto više od milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo