'JEDNA STVAR JE KLJUČNA' / Sudionici sastanka otkrili što je Beroš govorio o reformi zdravstva: 'Pozorno smo slušali'

Jedan dan liječenja covid pacijenta u bolnici košta 20 tisuća kuna, dok ukupni trošak takvog liječenja može narasti i do 400 tisuća kuna

8.1.2022.
11:33
VOYO logo

Ministri u posljednje vrijeme obećavaju reformu zdravstva, ali ništa se ne događa. Još uvijek je na razini skice, a ne konkretnog plana. Na posljednjem sastanku ministar Vili Beroš pokazao im je što smjera.

''To je samo jedan kroki, brzi u par minuta pregled dosadašnjih aktivnosti na pripremi teksta za reformu zdravstva'', rekao je bivši župan varaždinski Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se kako bi se mogao smanjiti broj osiguranika u HZZO-u, ukinulo bi se oslobađanje plaćanja doprinosa za mlade, porodiljni dopusti izdvojili bi se iz zdravstva u socijalu, a plaćanje bolnicama bilo bi po izvršenju, umjesto paušalno, doznaje RTL Danas.

Image
'NEMAM ŽELUDAC ZA GLUPOSTI' /

Čačić tvrdi da je cijelog života imao problem s oporbom: 'Reforma zdravstva? Daleko je to od spremnog'

Image
'NEMAM ŽELUDAC ZA GLUPOSTI' /

Čačić tvrdi da je cijelog života imao problem s oporbom: 'Reforma zdravstva? Daleko je to od spremnog'

Ministrov plan neće biti uspješan

Silvano Hrelja smatra da treba otkriti uzroke koji su doveli do ovakvog stanja u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na osnovu jedne prezentacije ne mogu se donositi zaključci, uglavnom nije bilo čak ni rasprave nego smo to pozorno saslušali i rečeno je prije nego se napravi zakonodavni okvir da ćemo dobiti priliku pitati i dobiti odgovor na svako pitanje'', kazao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik.

U Udruzi poslodavaca kažu kako ministrov plan neće biti uspješan ako se ne promjeni jedna ključna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je depolitizacija zdravstvenog sustava. Dakle, ne mogu se ravnatelji mijenjati onako kako se mijenja dnevna politika i kako se mijenjaju stranke na državnoj i lokalnoj politici na vlasti'', komentirao je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Visoki covid troškovi

Pandemija je dodatno pogoršala situaciju. Jedan dan liječenja covid pacijenta u bolnici košta 20 tisuća kuna, dok ukupni trošak takvog liječenja može narasti i do 400 tisuća kuna. Ukupni covid troškovi u zdravstvu dosad iznose 4 milijarde kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U velikoj mjeri farbanje fasade! Ne bih se kladio na reforme do kraja 2022. Ovog trenutka jasnu sliku o radikalnoj reformi nemamo'', kazao je Čačić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo