ali, hoće li im proći? / Pokrenuli peticiju: 'Stanodavci nas zbog zarade izbacuju na ulicu čim stignu prvi turisti'

Dio Splićana u potpunosti se slaže

17.9.2018.
22:41
VOYO logo

Studenti i obitelji s djecom već godinama u Splitu muku muče s pronalaskom stana iz kojeg ih najmodavac neće izbaciti čim stignu prvi turisti. Zbog tog je problema pokrenuta peticija u kojoj traže da se najmodavci jednom na godinu odluče hoće li iznajmljivati apartmane turistima ili studentima. 

Toni iz godine u godinu sluša istu priču svojih kolega studenata. Stan je nemoguće naći, a i kada uspiju, vlasnici ih izbace u, za njih, najgorem mogućem trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni već 1.7. ili 1.6. moraju napustiti apartman koji su iznajmljivali, to je veliki problem za studente jer baš tad počinju ispitni rokovi", kaže Toni Jerković, inicijator peticije.

Pa se odlučio djelovati te pokrenuo peticiju kojom se traži da država prisili najmodavce na korektno ponašanje prema studentima i mladim obiteljima. Dio Splićana u potpunosti se slaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bi to napravio i zakonski odredio. Ako si nekoga uzeo, ne možeš ga sad potjerati kako tebi odgovara. Ili si za turizam ili si za studente", kaže Zdravko.

"Mislim da je to dobra ideja. Vrlo dobra ideja zato što izrabljuju studente što se toga tiče. Ove godine evo mi smo tražili stan i nismo mogle naći stan nikako do 1.7. nego isključivo do 1.6.", kaže Marijana iz Tomislavgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tisuće splitskih studenata iznajmljivači, kažu, imaju razumijevanja, međutim, žestoko se protive ideji da se država, na bilo kakav način, miješa u njihovu odluku o upravljanju vlastitom imovinom.

Što nam je potvrdila i poznata splitska odvjetnica koja misli da su studenti na pravom tragu, ali dodaje, ne na ovakav način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihova zamisao da idu peticijom, znači da se vlasnici primoraju, apsolutno je nemoguća jer Ustav RH u članku 3 govori o nepovredljivosti vlasništva", kaže Doris Košta.

Zato predlaže porezne olakšice ili subvencije onima koji se odluče primiti studente ili mlade obitelji s djecom. Studentima je, kažu, svejedno te se, za sada, drže svoje ideje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ne smatramo da je idealna, ali ako netko ima bolji prijedlog otvoreni smo za sve opcije", kaže Toni.

A otvoreni su prema svim idejama i brojni splitski podstanari, samo da, konačno, netko jednu od njih i realizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo