zbog plinske megaafere / Šurjak podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske odvjetničke komore

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Još jučer je komora Šurjaku obustavila pravo na obavljanje odvjetništvom

30.8.2022.
12:32
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Dosadašnji predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Josip Šurjak, kojeg su uhitili u megaaferi koja potresa INA-u zbog štete toj kompaniji koja doseže milijardu kuna, dao je neopozivu ostavku na mjesto komore.

"Hrvatska odvjetnička komora zaprimila je u utorak 30. kolovoza 2022. godine neopozivu ostavku Josipa Šurjaka, odvjetnika u Zagrebu, na dužnost predsjednika Hrvatske odvjetničke komore i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama Hrvatske odvjetničke komore. Nadležna tijela Hrvatske odvjetničke komore će, povodom zaprimljene ostavke Josipa Šurjaka, poduzeti sve potrebne radnje u skladu sa Zakonom o odvjetništvu i Statutom Hrvatske odvjetničke komore", naveli su u svom priopćenju iz HOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HOK-a su još u ponedjeljak također priopćili kako su obustavili pravo na obavljanje odvjetništva svom predsjedniku Josipu Šurjaku. "Istraga Uskoka nije vezana uz djelovanje Hrvatske odvjetničke komore i njenih tijela, niti je HOK na bilo koji način obuhvaćen predmetnom istragom, što je vidljivo iz službenog priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", istaknuli su u priopćenju u ponedjeljak.

Dodaje se kako se istraga protiv Josipa Šurjaka odnosi na radnje koje nisu poduzete u obavljanju odvjetničke službe već u obavljanju poslovnih aktivnosti izvan odvjetništva i izvan njegova djelovanja kao predsjednika HOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u aferi se sumnjiči da je direktor INA-e zadužen za trgovanje prirodnim plinom ispod cijene od svega 19 eura po MWh prodao prirodni plin tvrtki Plinara istočna Slavonija koja je potom prodala plin tvrtki OMS-Uplaganje, a iz ove su tvrtke opet prerodali plin po cijenama koje su išle i do 210 eura po MWh. U tom trgovinskom podhvatu, INA je oštećena za oko milijun kuna, a Josip Šurjak bio je dio plinske hobotnice.

Image
predsjedniku HOK /

Šurjaku koji je osumnjičen u aferi INA obustavljeno pravo na bavljenje odvjetništvom

Image
predsjedniku HOK /

Šurjaku koji je osumnjičen u aferi INA obustavljeno pravo na bavljenje odvjetništvom

Tko je Josip Šurkaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u Starom Gradu na Hvaru 1969. godine, diplomirao je 1994. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisan je 1998. godine sa sjedištem ureda u Zagrebu. Šurjak je bio predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine, te član Upravnog odbora HOK-a i član Izvršnog odbora HOK-a. Na čelo komore izabrali su ga prvi puta na izbornoj Skupštini HOK-a 7. srpnja 2018. godine. Drugi trogodišnji mandat na čelu HOK-a dobio je na izbornoj redovitoj Skupštini HOK-a održanoj 10. srpnja 2021. godine. On je osnivač i partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak d.o.o., a prije je bio član društva – partner u Odvjetničkom društvu Palić i Šurjak j.t.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike