'okružio se tipovima koji mu mrljaju ime' / Sveučilišni profesor objasnio Plenkoviću nešto što ne razumije: 'Ova zemlja možda će postati orbanovska demokracija'

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Sveučilišni profesor prava Ivan Pađen komentirao je na N1 lex AP, odnosno izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na tzv. curenje informacija korak unazad

23.10.2023.
18:44
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Sveučilišni profesor prava Ivan Padjen komentirao je na N1 lex AP, odnosno izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na tzv. curenje informacija korak unazad. Službeno se novo kazneno djelo zove “neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje”, a u Kaznenom zakonu trebao bi ga regulirati Članak 307.a.

"Zašto su se novinari toliko uzrujali? Dva su razloga. Jedan je jer su novinari ljudi koji su naučili da u obrazloženju zakona treba pisati povod za zakon, a povod za zakon je ovo što je premijer rekao u zadnjem govoru – a zašto ga nije upisao, samo je rekao neki političari?! Druga stvar, ako vam netko, kao predsjednik Vlade, maše znanstvenom studijom koju ne objavljuje, onda se vi kao novinar pitate kakva je to znanstvena studija, što se uspoređuje”, kazao je Pađen o ovim izmjenama Kaznenog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo liberalna demokracija. To je nešto što Plenković ne razumije jer mora shvatiti da u liberalnoj demokraciji njegova glavna oporba nije ona u parlamentu nego ona u njegovoj stranci”, rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenkovićev 7. rođendan: Glumio bi ga Alec Baldwin, opisuje ga 'Na Putu Prema Dole', a kao nogometni klub bio bi Lokomotiva'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda postanemo orbanovska demokracija

Kaže da je nakon sedam godina Plenkovićeve vladavine ova zemlja puno manje liberalna demokracija nego što je to bila. "I možda će nakon četiri prestati biti liberalna demokracija i postane možda jedna orbanovska demokracija i zato bi bilo bolje da odustane od ovakvog širenja tajnosti postupka", kazao je.

Pađen ističe da je ovo povratak kaznenog djela sramoćenja. "Svrha odredbe je da zastrašuje, Plenkoviću je svejedno hoće li netko završiti u zatvoru nego da ne curi, i to da ne curi od njegovih ministara o njemu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da Plenković "okružio tipovima koji mu neprestano mrljaju ime i on to hoće staviti pod plahtu".

Image
7 GODINA NA MARKOVOM TRGU /

Numerologinja o Plenkovićevoj budućnosti: 'Dobit će važnu međunarodnu ulogu, ali 2025. je krizna godina...'

Image
7 GODINA NA MARKOVOM TRGU /

Numerologinja o Plenkovićevoj budućnosti: 'Dobit će važnu međunarodnu ulogu, ali 2025. je krizna godina...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo