Tajkun u središtu grada spaljuje opasan otpad?

16.6.2011.
19:43
VOYO logo

Samo dan nakon što je pritvoren Davor Patafta, kojeg se sumnjiči za malverzacije na štetu Varaždina zajedno s Ivanom Čehokom, u Dugoj Resi je Građanska inicijativa započela s prikupljanjem potpisa protiv gospodarenja, skladištenja te suspaljivanja opasnog otpada u energani Pamučne industrije, poduzeću koje je prije točno godinu dana kupila Pataftina grupa T7 VIS. Dugorešani smatraju da su, nakon riješenog problema radnika, dobili novi problem.

Naime, Pamučna prema odluci Ministarstva zaštite okoliša iz veljače smije spaljivati, odnosno koristiti kao gorivo 7 vrsta strojnih, sintetskih i drugih ulja. Dva mjeseca prije nego je Pamučna ishodila dozvolu u tvornici su po dojavi građana reagirale inspekcijske službe, te zatekle sedam tisuća litra otpadnih ulja, a Jutarnji list piše da se pokazalo da je među njima bilo i opasnih tekućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je pokazao nalaz?

"U omotima 1 i 2 nalazilo se otpadno mazivo ulje. S obzirom na utvrđena fizikalno-kemijska svojstva najvjerojatnije se radi o rabljenom motornom ulju u kojem je osim ulja mineralnog porijekla utvrđena prisutnost dieselskog goriva, te spojeva koji se uobičajeno nalaze u tekućinama za kočnice. Tekućine za kočnice su opasan otpad ključnog broja "16 01 13" te se kao takav ne smije spaljivati u postrojenjima u kojima se su/spaljuju otpadna ulja grupe '13 00 00'", stoji u nalazu Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić po kojemu je Inspekcija zaštite okoliša Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kazneno prijavila varaždinski T7 VIS.

Potpisnici peticije "Za čist zrak i rijeku Mrežnicu" zabrinuti su jer se pogon Pamučne nalazi u blizini dječjeg vrtića, tri škole, bolnice i doma zdravlja. No, u Ministarstvu problem ne vide. Tvrde kako se postrojenja za termičku obradu opasnog i neopasnog otpada grade u pravilu u središtu grada. Kao primjere ističu Beč i München u kojima su u blizini takvih postrojenja između ostalog i vrtići. K tome su naveli da Pamučna mora poštivati Zakon na temelju kojeg je dobila dozvolu i da su za sve ostalo nadležne inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrad im ugrožava zdravlje?

No, Dugorešani tvrde kako im smrad iz Pamučne iritira sluznicu i da teško dišu. Glasnogovornik tvornice, pak, tvrdi da se u tvornici ne događa ništa što bi moglo šteti zdravlju građana.

"U proizvodnoj jedinici tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi ne spaljuje se niti skladišti opasni otpad koji ima štetnih utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš. Energetski se oporablja korišteno motorno ulje kao alternativni energent za dobivanje tehnološke pare za proces proizvodnje u tekstilnoj djelatnosti. Tvrtka T7 VIS je angažirala ovlaštene stručnjake koji redovito obavljaju analize ispušnih dimnih plinova energetskih postrojenja u proizvodnoj jedinici u Dugoj Resi. Te analize potvrđuju da su rezultati u granicama dozvoljenim važećim zakonskim propisima RH", zaključuje glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201106100679006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo