OPASAN ZALOGAJ / Toksično voće iz Srbije zaustavljeno na granici - ovaj put: Pesticid koji je opasan za djecu i trudnice tek je nedavno zabranjen

Vjerojatno se netko sjetio da ga ima negdje ili mu je neko u ljekarni rekao - e taj je baš dobar i čovjek je posegnuo za tim, ističe direktor instituta, dodajući kako se lako moglo desiti da se ne primijeti, ako bi samo malo pričekali

21.8.2023.
22:05
VOYO logo

Zbog visoke razine klorpirifosa, pesticida koji je od 2020. zabranjen u cijeloj Europskoj uniji, breskve iz Srbije nisu otišle dalje od granice s Hrvatskom. Vraćene su kako bi se uništile, dok će srbijanske vlasti prekršajno prijaviti proizvođača. Od 2019. ovaj pesticid koji je posebno štetan za najosjetljivije - djecu i trudnice, zabranjen je i u Srbiji. No postoje izuzeci zbog kojih je i dalje u prodaji.

"Vjerojatno se netko sjetio da ga ima negdje ili mu je neko u ljekarni rekao - e taj je baš dobar i čovjek je posegnuo za tim. Nije prošla kadenca, vrijeme kad se sam raspadne i ovi su ga našli", kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opću i fizičku kemiju u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRUJU NAS, A SVE PO ZAKONU /

Gulite naranče i limune? Ni to nije dovoljno. Najpodmukliji pesticid prodire duboko, a koristi se sasvim legalno

Image
TRUJU NAS, A SVE PO ZAKONU /

Gulite naranče i limune? Ni to nije dovoljno. Najpodmukliji pesticid prodire duboko, a koristi se sasvim legalno

Zabranjen za voće, ali se prodaje za šećernu repu

"Klorpirifos je u Srbiji zabranjen za voćarsku proizvodnju, ali još uvijek ima dozvolu za upotrebu i to samo u šećernoj repi. Mi uvozimo voće i povrće iz nekih sasvim drugih zemlja gdje su neka sasvim drukčija pravila, ali onda takvi proizvođači moraju proizvoditi voće i povrće prema zahtjevima tržišta gdje plasiraju svoje proizvode", objašnjava voditelj prodaje u trgovini zaštitnim sredstvima, Marijan Mikec. Hrvatska nema dovoljno voća za vlastite potrebe zbog čega se često okreće uvoz, čak i iz Srbije, no ministrica poručuje da nema razloga za brigu.

Ministrica uvjerava da je sve pod kontrolom

"Cjelokupni kontrolni inspekcijski sustav radi maksimalno požrtvovno i predano. Posljednjih godina imamo i sustav za brzo uzbunjivanje", poručuje Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekad najrašireniji pesticid

Klorpirifos je nekad bio jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. "Klorpirifos je bio jedan dobar omjer cijene i učinkovitosti i bio je ljudima vrlo jednostavan za upotrebu. Danas proizvođači trebaju koristiti pripravke koji zahtijevaju veća znanja, uglavnom se koriste biološki insekticidi. Pogotovo u breskvama, pogotovo u jabukama", tvrdi Mikec.  Djeluje toksično na štetnike, ali i na korisne insekte u prirodi - što je glavni razlog zašto ga je Europska komisija zabranila. Osim u Hrvatskoj, breskve s ovim pesticidom pronađene su i u Sloveniji, pa u Srbiji velikom proizvođaču voća sada strepe kako se ovo odraziti na njihov izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo