'NE MOŽE BITI MANDATAR' / Novinari napali Šeparovića da je zbunio birače, on se brani: 'Upozorili smo na poništenje izbora, odluke o mandataru, sve smo upozorili!'

Podsjetimo, predsjednik Milanović ušao je u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, nakon čega je uslijedilo upozorenje Ustavnog suda

19.4.2024.
11:36
VOYO logo

Ustavni sud održao je izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji i nakon objave prvih rezultata izbora. Tema sjednice bio je nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja. Nakon sjednice uslijedila je izjava za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

"Ustavni sud pravodobno je upozorio predsjednika da njegovo kandidiranje i isticanje kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem predsjednika Republike. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako za vrijeme obnašanja dužnosti se kandidira za Sabor ili nastupa kao kandidat za predsjednika Vlade. Ustavni sud je pozvao SDP i predsjednika da odmah prestanu s aktivnostima koje nisu sukladne Ustavu", kazao je uvodno Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustavni sud primjećuje da je DIP 20. ožujka u vezi s istupima predsjednika Republike pozvao predsjednika da se suzdrži od sudjelovanja u promidžbi na strani bilo koje koalicije. DIP je pozvao sve sudionike izbornog postupka da vode računa o odredbama izbornog zakona. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda od 18. ožujka, međutim, Predsjednik Republike je sve do završetka kampanje više puta javno izjavio da neće postupati upozorenja i kontinuirano je kršio upozorenje isticanjem da jest u kampanji kao budući predsjednik Vlade, prezentirajući politički program i članove svoje buduće Vlade. Dakle, iako nije podnio ostavku, nastupao je kao kandidat za budućeg predsjednika Vlade. Takvim izjavama ne samo da nije poštovao upozorenje Ustavnog suda, već se stavio u položaj sudionika na parlamentarnim izborima u smislu članka 89, što po svom ustavnom položaju ne može biti", kazao je Šeparović.

"Tijekom cjelokupne izborne kampanje predsjednik je postupao suprotno članku 5. stavka 2. Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav. Ustavni sud naglašava da predsjednik polaže prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu. Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem Predsjednik Republike, a da prethodno nije podnio ostavku na dužnost predsjednika, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav Vlade niti predsjednik Vlade. Predsjednik povjerava mandata osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine zastupnika. Predsjednik ne može istodobno biti i mandatar za sastav Vlade jer se te dvije pozicije međusobno isključuju. Svako drugačije tumačenje ugrožava demokratski poredak. U predlaganju budućeg mandatara moramo biti svjesni te činjenice - Ustavni sud o tome će po potrebi donijeti posebnu odluku", kazao je Šeparović dodajući da nakon prvotnog upozorenja Ustavni sud nije želio daljnjim upozorenjima i priopćenjima utjecati na volju birača daljnjim upozorenjima te da volja birača na izborima nije dovedena u pitanje unatoč ponašanju predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet sudaca glasalo je za, troje je bilo protiv, a jedan sudac odsutan, dodao je Šeparović.

'Sada je gotovo. Ne može biti mandatar'

Uslijedila su pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, ako Milanović da ostavku i zastupnici u Saboru ipak njega izaberu za mandatara, može li ipak biti mandatar i predsjednik Vlade, rekao je: "Svatko se dužan držati Ustava i zakona, Ustav je iznad i građana i predsjednika Republike, Ustavnog suda, Sabora i Vlade. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji ako podnese ostavku odmah. Sada je gotovo, ne može više biti mandatar za sastav Vlade, a ukoliko bi mandat dobio, Ustavni sud bi tu odluku mogao poništiti. Mi smo izrekli svoj stav da se on svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa, a da će po potrebi o tome Ustavni sud donijeti posebnu odluku", pojasnio je Šeparović dodajući da je u pitanju još jedno upozorenje odnosno priopćenje Ustavnog suda.

Ukratko, Ustavni sud će zaustaviti svakoga tko pokuša Milanovića predložiti kao mandatara ili kao premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema Ustavu, predsjednik Republike povjerava mandat za sastav Vlade osobi koja nakon obvljenih konzultacija uživa povjerenje većine zastupnika. Ne može istodobno biti kandidat za mandatara i Predsjednik Republike jer ne može biti nepristran u tom ponašanju", pojasnio je Šeparović. Potvrdio je i da će Ustavni sud odlučivati o poništavanju odluke - temeljem prethodnih upozorenja i svojih ovlasti - ukoliko nakon konstituiranja Sabora netko donese 76 glasova kojima saborski zastupnici žele da upravo Zoran Milanović bude mandatar za Vladu, čak i ako Milanović u tom trenutku ili prije toga podnese ostavku.

"Ustavni sud može poništiti sve radnje, pojedine radnje ili odluke običnom većinom od sedam glasova", pojasnio je Šeparović. "Ovdje se ne radi o institutu povrede Ustava da bi predsjednik bio razriješen dužnosti. Međutim, to ne znači da predsjednik ili bilo tko drugi ne može povrijediti Ustav. Posljedica nije razrješenje koje je predviđeno u posebnoj proceduri nego je posljedica ta da Ustavni sud ne može dopustiti da se postupa protivno Ustavu i da se ne poštuju odluke Ustavnog suda", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović je još jednom istaknuo da je Milanović upozoren na vrijeme da mora podnijeti ostavku ako želi nastupati kao mandatar ili kandidat na izborima.

"Nije to učinio i tako je sam sebe isključio iz mogućnosti da bude mandatar. Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata gospodinu Milanoviću. Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav Vlade Zoranu Milanoviću, Ustavni sud može tu odluku poništiti. Ne govorim da će se to dogoditi, neću odgovarati na hipotetska pitanja jer se to može zloupotrijebiti", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li to poništavanje volje birača ako oni žele Milanovića, ponovio je da nitko nije iznad Ustava, pa tako ni građani, predsjednik, Vlada, Sabor, Ustavni sud...

'Prezentirao je svoj program i članove buduće Vlade'

Na pitanje, što je točno Milanović prekršio, Šeparović je kazao da je Milanović nastupao kao predsjednik Vlade, rekao je da jest u kampanji kao budući predsjednik Vlade i "prezentirajući svoj program i članove buduće Vlade". "Imamo nepobitne dokaze", kazao je. Potvrdio je još jednom da Zoran Milanović ni u jednom trenutku ne može biti mandatar jer nije dao ostavku, a o sudionicima procesa koji govore da će ići Milanoviću s brojem potpisa rekao je. "To je njihov problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može Predsjednik Republike sam sebi skupljati potpise. SDP je postupao sukladno upozorenju i u odnosu na SDP-ovo ponašanje nemamo dosad nikakve primjedbe. Ovo je stanje s jučerašnjim danom", kazao je Šeparović.

Na pitanje, što ako Milanović nastavi ignorirati upozorenja, ponovio je da se Milanović sam doveo u situaciju da se isključuje iz mogućnosti da bude mandatar te da stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, je li to dovođenje građana u zabludu, jer su mislili da će Milanović moći biti mandatar, Šeparović je ponovio da Ustavni sud nije htio utjecati na volju birača. "Mi smo svoje rekli upozorenjem 18.-og, sve je bilo jasno. Sad nakon izbora, Ustavni sud može poništiti rezultate izbora ako se radi o protupravnom ponašanju."

Zamjerka radi 'tajminga'

Novinari su Šeparoviću najviše zamjerili 'tajming' današnjeg obraćanja, navodeći da je Ustavni sud trebao ranije upozoravati Milanovića te jasnije komunicirati da ne može biti mandatar. Šeparović je na to rekao da se ranijim upozorenjima htjelo izbjeći "utjecati na volju birača": "Svjestan sam težine ove odluke i svoje osobne odgovornosti, znamo čemu ćemo biti izvrgnuti međutim, mi ne sudjelujemo u reality show-ovima i nikakve prijetnje i zastraživanja ne mogu utjecati na Ustavni sud. A to što je predsjednik govorio o nama ni na koji način nije utjecalo na našu odluku, nismo reagirali zato što smo se naljutili na predsjednika nego zato što nije poštivao naše upozorenje i postupao sukladno Ustavu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, koji su bili argumenti sudaca koji su bili protiv upozorenja, rekao je da će suci sami obrazložiti svoje odluke te da će njihovo očitovanje biti objavljeno na stranicama Ustavnog suda tako da javnost zna i vidi argumente.

"Ukratko, oni smatraju da nije bilo potrebe za reakcijom kad nismo reagirali prije, da je bilo i drugih izjava ne samo u kampanji, nego i ranije, i da se nismo trebali usredotočiti samo na ponašanje Predsjednika Republike nego gledati širu sliku - što je točno - međutim, mi ovdje nismo raspravljali o odnosima predsjednika Republike i Vlade, ja osobno bih o tome imao štošta reći. Međutim, ovo je toliko jasno kršenje Ustava da ovo Ustavni sud nije mogao prešutjeti. Ovdje se ne radi o uvredama, klevetama, nikoga ne napadam, ovdje se radi o kršenju Ustava", kazao je Šeparović dodajući da nimalo ne podržava odnos kakav imaju Milanović i Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, zašto pred izbore Ustavni sud nije jasno rekao javnosti da Milanović ne može biti mandatar, nego to kažu tek sada, odgovorio je: "Rekli smo nešto puno jače: odmah morate podnijeti ostavku. Ne možeš nastupati, moraš odmah podnijeti ostavku i onda možeš biti kandidat na izborima. Upozorili smo na posljedicu da je moguće da se ponište izbori. Je li bolje poništiti izbore ili donijeti odluku da se predsjednik Milanović sam doveo do toga da ne može biti mandatar?"

Na pitanje, što ako Rijeke pravde predlože drugog mandatara, a Sabor izabere većinom Milanovića za predsjednika Vlade, Šeparović je kazao: "Svatko tko dobije mandat, sve političke opcije su dopuštene i Ustavni sud se neće miješati u to ni na koji način - manjinska vlada, većinska, to nije nešto u što bi se Ustavni sud miješao. Samo smatra da se predsjednik doveo u situaciju da ne može biti mandatar. Sabor ne može izabrati Milanovića za predsjednika Vlade na ovim izborima", kazao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, krši li se time Ustav, kazao je da ne: "Svatko se dužan držati Ustava i zakona, svatko, i poštivati pravni poredak RH, a prevenstveno je to dužan predsjednik RH. I Predsjednik Republike je prije stupanja na dužnost prisegnuo na vjernost Ustavu. Nitko nije iznad hrvatskog Ustava."

Na pitanje, da je prilično jasno da je Arsen Bauk u prvoj izbornoj jedinici bio umjesto Milanovića te da upozorenje suda javnosti nije bilo jasno, Šeparović je kazao: "Sve je bilo jasno. Mi nećemo poništiti izbore. Na vrijeme smo upozorili i rekli predsjedniku i SDP-u da ukoliko želi biti kandidat ili želi nastupati kao budući premijerski kandidat, mora odmah dati ostavku. Ja ne znam što tu ima biti jasnije. Ja sam i tada govorio, upravo na pitanje novinara, to uključuje i poništenje odluke o davanju mandata i poništenje odluke Sabora o izglasavanju povjerenja Vladi, rekao sam to sve na pressici što me sada pitate. Rekao sam sve to kao hipotetske mogućnosti, međutim druga je stvar što netko to nije slušao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O isteku mandata ustavnim sucima 7. lipnja i može li Milanović odugovlačiti da netko dobije mantat, kazao je da nema ustavne praznine jer se Ustavnim sucima po sili zakona mandat može produžiti za šest mjeseci.

Zadnji dan za reakciju suda

Na inzistiranje novinara, da je problematičan tajming ove odluke Ustavnog suda, jer djeluje kao da se sada miješa u političke procese odlukom da predsjedniku brani da bude mandatar i premijer, rekao je: "Već sam odgovorio. Dakle, za tajming sam odgovorio - ovo je danas zadnji dan kad je Ustavni sud mogao reagirati, danas ili nikako. Rekli smo u upozorenju sve, ne možemo svaki dan nastupati i reći "ovo možeš, ovo ne možeš", jasno je što se može, da je predsjednik mogao nastupati kao predsjednik, a ne kao sudionik i nismo htjeli utjecati na volju birača. Upozorili smo na poništenje izbora, odluke o mandataru, sve smo upozorili. Ne možemo sada reći: "niste slušali, ali Ustavni sud će se sada povući od straha da polijeva vatru benzinom". Uloga ustavnog suda je, ponavljam, da štiti vladavinu prava. Pozivamo na razum, na smirenje tenzija, da se svi vrate u okvire ustava, da se formira većina - u to se Ustavni sud neće miješati - ja vam dalje više nemam argumente."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je još jednom da odluka Ustavnog suda nema veze s rezultatima izbora, već isključivo s ponašanjem Predsjednika Republike protivno Ustavu.

"Ne može imati konzultacije, ne može se sam sa sobom konzultirati. Naravno, kao Predsjedniku Republike to mu je dužnost sa svakim mandatarom, ali ne sam sa sobom", zaključio je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je u četvrtak na konferenciji za medije da zbog Milanovića nije bilo potrebe za posebnim intervencijama, a na pitanje - jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Milanovića - Dobronić je rekao da su postupali po onome što je Ustavni tražio te da nisu našli razloge za posebne intervencije.

Predsjednik Milanović ušao je u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, nakon čega je uslijedilo upozorenje Ustavnog suda da Milanović i SDP svoje predizborne aktivnosti moraju držati u granicama poštivanja Ustava. Ustavni sud je također naglasio da će pratiti tijek izbora i reagirati ako dođe do kakvih nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ustavni sud prelomio! 'Neka Milanović i SDP odmah prestanu!'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo