Odvjetnici na udaru Vlade - režu im se dnevne naknade

4.9.2012.
9:50
VOYO logo

Iz Ministarstva pravosuđa potvrđeno je da je ministar Orsat Miljenić zadnjeg dana kolovoza donio odluku o smanjenju nagrade odvjetnicima koji u kaznenim predmetima brane okrivljenike po službenoj dužnosti. Odluka će stupiti na snagu ovih dana objavom u Narodnim novinama.

Odvjetnici po službenoj dužnosti dosad su za svoje usluge u kaznenim postupcima od države dobivali 50 posto iznosa predviđenog službenom odvjetničkom tarifom, a nakon ministrove prošlotjedne izmjene primat će samo 30 posto. Odvjetnik po službenoj dužnosti u kaznenom postupku dodjeljuje se onom okrivljeniku koji iz nekog razloga ne želi sam odabrati odvjetnika, a razlog najčešće leži činjenici da ga okrivljenik ne može sam platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za isti posao tri puta manja naknada

Prema odvjetničkim tarifama koje su stupile na snagu u prosincu 2009., a koje su zbog svoje visine predmet stalnih polemika, odvjetnik će klijentu za usmeni pravni savjet, pod pretpostavkom da će mu to oduzeti manje od sat vremena, naplatiti 500 kuna. Odvjetnik kojeg je sud angažirao po službenoj dužnosti za isti će posao dobiti tek 150 kuna.

Za jedan dan zastupanja u glavnoj raspravi u sudnici, za kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora odvjetnik kojeg plaća sam klijent zaradit će 2.000 kuna za prvi sat te 500 kuna za svaki novi sat. Odvjetnik po službenoj dužnosti za isti će posao ubuduće dobivati tek 600 kuna te 150 kuna za svaki dodatni sat, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o smanjenju odvjetničkih nagrada za rad po službenoj dužnosti izazvala je negodovanje među odvjetnicima, a u Ministarstvu zasad nisu željeli podrobnije komentirati ovu odluku, već ističu da je ovo smanjenje i dalje bolje od onoga što su odvjetnici angažirani po službenoj dužnosti primali do 1. svibnja prošle godine, a to je u prosjeku bilo svega desetak posto tarife.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo