VLADIMIR SEKS: / 'Milanovic pokusava izazvati ustavnu krizu'

'Milanovic zeli svojim misicima nadjacati autoritet predsjednice Republike', kazao je Vladimir Seks, optuzivsi premijera da pokusava izazvati ustavnu krizu.

12.5.2015.
9:35
VOYO logo

U Hrvatskoj se nastavlja polemika o tome tko zapovijeda Oruzanim snagama.

U jutrosnjoj emisiji Hrvatskog radija U mrezi PrvogaVladimir Seks ponovio je kako je nedvojbeno da Oruzanim snagama upravlja predsjednica Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slucaju da se ne postigne dogovor o ovom pitanju, Sabor nema ingerencije ukljuciti se u razrjesavanje situacije, ali predsjednica ima mogucnost traziti ocitovanje Ustavnog suda", rekao je Seks.

Zamjenica ministra obrane Visnja Tafra rekla je kako ocekuje da ce se svi odgovorni akteri uspjeti dogovoriti o obiljezavanju 20. obljetnice Oluje u okviru Drzavnog odbora za proslavu koji je osnovao premijer Zoran Milanovic. Na to je Seks odgovorio kako je upravo sporno to sto je Milanovic donio odluku o osnivanju odbora bez dogovora s predsjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time nam je otvorio vrata sumnjama da predsjednica nece ni sudjelovati u radu odbora", kazao je Seks.

Istaknuo je da je predsjednica jasno iznijela svoj stav u emisiji Javna stvar. Rekao je i kako je ovo nepodobni pokusaj izazivanja ustavne krize koju generira premijer Milanovic. Zeli svojim misicima nadjacati autoritet predsjednice Republike, dodao je Seks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlicite ovlasti predsjednice i ministra

Tafra je naglasila kako ovlasti predsjednice, Vlade i ministra obrane impliciraju suzivot, dogovor i koordinaciju. Ona je naglasila kako se ovlasti predsjednice i ministra razlikuju u dva izraza - koristenje oruzanih snaga i uporaba oruzanih snaga. Predsjednica donosi odluku o uporabi, a ministar o koristenju. Prema Tafrinoj interpretaciji, mogli bi se naci u situaciji da prvi put u povijesti jedan predsjednik donosi odluku o zabrani koristenja oruzanih snaga u proslavi pobjede te vojske.

"Predsjednici do sada nikada u miru nisu donijeli takvu zabranu", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodna situacija

Vojni analiticar Igor Tabak smatra kako je cijela situacija dosta neugodna.

"Prvi put imamo problem u proslavi ovako velike obljetnice, a do sada smo uvijek govorili kako vazne obljetnice lose proslavljamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo