ODRON NAD GLAVOM / Vukovarci strepe od zemlje: 'Brdo je doslovno ušlo u kuću'; "Srušile su se i kosti pokojnika', grad odgovara: 'Nema novca'

Grad Vukovar trenutno ima 5,5 kilometara područja gdje je hitno potrebno izgraditi potporne zidove, a sama izgradnje bi bila nekakvih 200 milijuna eura."

14.6.2023.
21:22
VOYO logo

'Grunulo je kao potres, brdo je bukvalno ušlo u kuću! Srušilo je prozor, puna soba je bila zemlje! Ne daj Bože da sam spavala gore, mogao bi se samo staviti križ", govori za RTL Lela Rapčak. Ona i drugi Vukovarci, koji imaju domove uz brda žive u strahu i neizvjesnosti. Gromade zemlje urušavaju im se na kuće i dvorišta, ugrožavaju živote i prave štetu, prenosi Danas.hr.  Do odrona dolazi kada zemlju natopi kiša, a opasnost predstavlja i prolazak teških kamiona koji izazivaju vibracije.

Vukovarka Elizabeta Matković prepričava kako to izgleda kad se krene ugušivati: "Kuća se potresla, zamislite kad 100 kubika zemlje padne..." Miloš Nikić također se boji: "Ne znam da li može netko pojmiti kakav je to strah kada takva količina sruši se s visine od 10 metara na kuću. U tom trenutku nisam znao je li susjeda u spavaćoj sobi, je li žena živa..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAKO NEVRIJEME NAPRAVILO KAOS /

Odron na Sljemenu, blokirana cesta: 'Potoci cure sa strane... Cijeli autobus se spušta pješke'

Image
JAKO NEVRIJEME NAPRAVILO KAOS /

Odron na Sljemenu, blokirana cesta: 'Potoci cure sa strane... Cijeli autobus se spušta pješke'

Na brdu je i staro groblje

U odronima, kažu, osim gomile zemlje, padaju i ljudske kosti jer je na brdu staro groblje. Miloš Nikić kaže kako je to izgledalo: "Kosti pokojnika također su se dolje sručile, policija je izašla na očevid, uzela je kosti."

Građani kažu da su njihove kuće legalne, da plaćaju komunalije i žele živjeti normalno. Od grada traže izgradnju potpornog zida koji bi ih štitio od odrona. Ljiljana Vikić kaže: "Išli smo iz ulice kod gradonačelnika, ne samo sadašnjeg gradonačelnika. Išli smo i prijašnjim gradonačelnicima, ali nikada nije bilo novca i sredstava da bi se to ovdje uradilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Vukovara Dražen Čulig kaže: "Grad Vukovar trenutno ima 5,5 kilometara područja gdje je hitno potrebno izgraditi potporne zidove, a sama izgradnje bi bila nekakvih 200 milijuna eura."  Kažu, bez pomoći države ne mogu izgraditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo