MARKO NALETELIĆ / 'Zbog Messija će se možda početi pregovarati o televizijskim pravima za francusku ligu. Digao je to na viši nivo'

Image
Foto: RTL

Messi je svojim dolaskom u PSG osigurao priljev ogromne količine novca kroz marketing

15.8.2021.
21:00
RTL
VOYO logo

Čudesni Argentinac Leo Messi prelaskom u francuski PSG postao je jedan od najplaćenijih sportaša svijeta - kada se razlomi po danima njegova dogovorena plaća - svaki dan Messi zaradi 750 tisuća kuna, odnosno stan od pedesetak kvadrata u Zagrebu. 

A da je nogomet veliki biznis, govori i podatak da je u samo sedam minuta od prodaje dresova s brojem 30 - na Messiju zarađeno gotovo 150 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Naletelić, hrvatski menadžer svjetskog kalibra, za RTL Danas komentirao je transfer Lea Messija iz Barcelone u PSG te koliko je nogomet veliki biznis.

Što Messi donosi jednom ultrabogatom PSG-u iz financijske perspektive?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta veliki minus. Šalu na stranu, u iduće dvije godine će kroz marketing donijeti, ono što je svima poznato, bit će povećana prodaja karata, turneje. Možda će se početi pregovarati o televizijskim pravima o cijeloj francuskoj ligi jer ju je ovaj događaj dignuo na viši nivo. Prodaja dresova i takve neke stvari, dodatni sponzori, oglašivači na klupskoj televiziji PSG-a.

Što se dogodilo s Barcelonom da nije mogla iskoristi sve što donosi Messi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju dug skoro 2 milijarde eura. Zbog financijskog fair playa nisu mogli zatvoriti financijsku konstrukciju i dobiti odobrenje od Primere, njihove lige, za registraciju takvog ugovora. Mogli su puno igrača prodati, nisu uspjeli. Na marketu se malo prodaju igrači, mala je fluktuacija igrača.

S obzirom na godine koliko je potez sportski, a koliko čisti biznis?  Što se krije iza tog posla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedno i drugo. On će biti pojačanje PSG-a, a što se tiče biznisa to treba gledati sa šireg aspekta s PSG-a. Vlasnici PSG-a su katarski emir, vladar Katara, i imaju u 11. i 12. mjesecu iduće godine svjetsko prvenstvo. Kroz Messija, Neymara, bit će im bitno da zadrže Mbappéa, imat će kroz te tri zvijezde strahovitu marketinšku snagu prije SP-a i tu će se vraćati njima dosta novaca, ne samo kroz PSG nego i kroz svjetsko prvenstvo.

Radite na francuskom tržištu, imate svoje igrače tamo, kako izgledaju poslovi kada govorimo o ovoj razina transfera ? Šalju li se tu avioni, jesu li u igri luksuzni hoteli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avioni se šalju za puno manje zvijezde od Messija. PSG je uzeo Donnarummu koji je svjetski broj jedna, Ramos koji je ikona španjolskog nogometa. Messi ima svoj privatni avion, njega se ne može impresionirati tim stvarima nego ambicijama, projektom, klubom, željama. Veliku ulogu je odigao i Neymar, računa da će Mbappé ostati, to mu je veliki izazov. 

Kada Mbappé probije 200 milijuna eura što se tiče transfera, kakva je budućnost nogometa iz te perspektive? Elitni klubovi se žele odvojiti od ostatka svijeta. Možemo li govoriti o monopolizaciji nogometa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definitivno možemo. U korona krizi su se odvojila tri kluba po financijskoj snazi, a to su PSG, Manchester City i Chelsea. Prva dva kluba su u vlasništvu Arapa, Chelsea je u vlasništvu Abramovića, ruskog oligarha. Postoji ogromna razlika od ostalih velikih klubova kao što su Real, Barcelona, Juventus, Bayern. Daleko su od financijske razine ova tri kluba. Super liga je projekt koji je stao jer su prerano krenuli s njim. To je bila improvizacija, reagirali su u panici, ali ta ideja tinja  zadnje 2-3 godine. Trebat će se naći kompromis UEFA-e oko toga. Ili će se realizirati ta Super liga ili će UEFA promijeniti način plaćanja velikih klubova i morati im davati već dio kolača nego sada. Pod svojim će pokroviteljstvom imati ligu koju ima i sada. Teško da će moći nastaviti u ovim uvjetima, ovo su prevelike razlike.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo