UKLJUČIVANJE ŽENA U IT / 'Želimo potaknuti žene na razvoj svoje karijere': održano prvo mentoriranje projekta Digitalni karanfili

Image
Foto: Facebook/Netokracija/Luka Travas

Ideja projekta Digitalni karanfili je bila da uspješne žene i poduzetnice mentoriraju svoje mlađe kolegice kako bi uspješno napredovale

10.2.2017.
21:17
Facebook/Netokracija/Luka Travas
VOYO logo

U četvrtak se u zagrebačkom Bistrou 75 održalo "jedan na jedan" mentoriranje u sklopu Netokracijinog projekta Ladies of New Business - Digitalni karanfili.  Dvadesetak sudionika programa mentoriranja našlo se zajedno po prvi put od jesenskog izdanja konferencije, koja je u studenom u prostoru HUB385 okupila više od 150 sudionica iz ICT i digitalne industrije.

Gosti su tada zaključili da bi žene trebale biti uporne i vjerovati u sebe. Netokracija je jesenas programom mentoriranja Digitalni karanfili povezala zainteresirane žene i djevojke s mentoricama i mentorima iz ICT-a i digitalne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je u četvrtak došlo do okupljanja sudionika programa Digitalni karanfili. Sa sudionicama su jedan na jedan razgovarali njihovi mentori, a neki od njih su Andrea Svilokos iz Konzuma, Ivana Ukas Ilić iz mStarta, Andrijana Čuljak iz tvrtke Okno, Vanja Šarac, Nikolina Cvitanović te Jelena Prstačić i Ivanka Šaravanje iz Zagrebačke banke, Ivana Blažoti, osnivačica TesterBoxa, te u konačnici Andrija Frinčić iz Implementacije snova s kojim smo porazgovarali o projektu Digitalni karanfili.

"Ideja za Ladies of New Business i Digitalne karanfile je Netokracijina. Oni su me uključili u projekt zbog toga što se tamo negdje krajem prošle godine završavalo sa Štrikaonom. Radilo se o radionici od osam vikenda gdje su cure, naše djelatnice iz Implementacije snova, učile druge cure programirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa je bilo potaknuto time da smo mi firma koja je izuzetno otvorena, zapravo ne radimo nikakvu diskriminaciju, i koja ima mali postotak žena, nekakvih 30 posto po zadnjoj statistici. Htjeli smo napraviti nešto da na neki način potaknemo uključivanje žena u IT i programiranje.

Ekipa iz Netokracije je to prepoznala i zaključila da bi, s obzirom na našu otvorenost da što više žena uključimo u taj sektor, bilo dobro da se ja priključim mentorima. Ja sam bio na Ladies of New Business konferenciji i bio sam tamo jedini muškarac. Sudjelovao sam na panelu i odlučilo da mogu preuzeti i mentoriranje cura iz IT-a koje žele potaknuti razvoj svoje karijere ili čak možda promijeniti posao kojim će se baviti", rekao je za Vijesti.hr Frinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava kako na radionici sudjeluje dvadesetak cura, te da je koncept projekta koristan jer su i djevojke prepoznale njegov značaj, te da mogu imati korist od savjeta i preporuka od ljudi koji su u toj struci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je bila da uspješne žene, poduzetnice, žene koje su na nekim vodećim pozicijama u tvrtkama, mentoriraju svoje mlađe kolegice kako bi one napredovale", kaže Frinčić. Ideja Ladies of New Business konferencije je bila, kaže, da žene mentoriraju žene kako bi se napravio jedan pozitivan korak naprijed. 

"Ladies of New Business je koncentriran na mlade žene kako bi im se pomoglo da što brže i jednostavnije napreduju. Statistike pokazuju, kao i iskustvo iz realnog svijeta, da je ženama puno teže napredovati i graditi karijeru, čak i u industrijama koje su tradicionalno ženske, nego muškarcima", tvrdi Frinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće mentoriranje održat će se 2. ožujka, a treće na prvi dan proljeća, dok će se 3. ožujka u prostoru HUB385 održati proljetno izdanje konferencije Ladies of New Business.

"Na novom izdanju konferencije Ladies of New Business krenut ćemo s novim setom mentoriranja. Hoće li mentori biti isti ili drugačiji, to ćemo vidjeti jer odluku o tome donosi Netokracija. Svi ti eventi generalno gdje radimo na pozitivnoj diskriminaciji imaju veliki odaziv zainteresiranih žena koje su se spremne uključiti ili u radionicu programiranja ili u mentoriranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini mi se da postoje i znanja i savjeti koje tim ženama možemo prenijeti i pomoći im da promijene karijeru ili naprave nešto novo u IT-u, ili u branši u kojoj rade", zaključuje Frinčić.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo