Zamrzavanje je vrlo praktičan način očuvanja hrane, ali ove namirnice nije dobro 'stavljati na led' ni pod razno

Image
Foto: Thinkstock

Odmah ih pojedite ili čuvajte u hladnjaku

25.8.2017.
11:59
Thinkstock
VOYO logo

Iako je izum hladnjaka i zamrzivača jedna prava mala revolucija za sebe, neke namirnice nikako nije dobro zamrzavati. Na ovaj način možete očuvati puno toga, ali kod nekih se mijenja okus i struktura, a mogu biti pogubne za vaše zdravlje. Evo o kojima se radi:

1. Mliječni proizvodi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamrzavanje jogurta, sireva, mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda nije štetno za zdravlje, ali ove namirnice postaju vodenaste nakon što se odlede. I naravno, nisu više tako ukusne kao prije.

2. Pržena i pečena hrana

Bilo koja hrana koja je termički obražena prženjem ili pečenjem nije ista kada se izvadi iz zamrživača jer bude vlažna i gnjecava. Što se tiče kuhane hrane, poput sarme, ona može biti jednako dobra kao i ona svježe pripremljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Hrana koja u sebi sadrži puno tekućine

U ovo ubrajamo lubenicu, krastavce, naranče i ostale namirnice prepune vode koja se zamrzavanjem kristalizira i pretvara u jednu veliku bljuzgu nakon odmrzavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Svježa i kuhana jaja

Jaja nisu namirnica koja bi se trebala zamrzavati, naprosto iz razloga što preniska temperatura mijenja strukturu jaja. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a kuhana će postati gumena. Možete ih jedino zamrznuti ako ih prvo izvadite iz ljuske i spremite u vrećice ili posude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo