Konačna pobjeda / Čilić preokrenuo i odveo Hrvatsku u kvalifikacije za Svjetsku skupinu

Image
Foto: AP

Muška reprezentacija će u rujnu igrati kvalifikacijski susret za povratak u Svjetsku skupinom, i to pobjedom Marina Čilića nad Jerzyjem Janowiczem.

6.4.2014.
16:41
AP
VOYO logo

Hrvatska muška teniska reprezentacija igrat će u rujnu kvalifikacijski susret za povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa nakon što je u susretu 2. kola Skupine I Euroafričke zone u Varšavi svladala Poljsku. Odlučujući treći bod za Hrvatsku osigurao je Marin Čilić koji je svladao Jerzyja Janowicza sa 3-6, 6-7 (5), 6-4, 6-1, 6-3 nakon nešto više od tri i pol sata igre.

Pobjedom Čilića protiv Janowicza Hrvatska je povela s nedostižnih 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je vrlo loše ušao u dvoboj, pogotovo mu nije funkcionirao servis, te je Janowicz u prvom setu u gotovo svakom Čilićevom servis-gemu imao priliku za "break". Dva puta Poljak je uspio i oduzeti servis našem igraču, prvim put za vodstvo 3-2, a drugi za zaključenje seta sa 6-3.

I prvi dio drugog seta protekao je u sličnoj igri, ali Čilić je uspio spasiti svih pet "break-lopti" Janowicza, jednu kod 2-1, a čak četiri kod 4-3 za najboljeg poljskog igrača. Do kraja te dionice igre svaki je igrač sigurno držao svoj servis, pa je o pobjedniku odlučivao "tie-break". Čilić je u odlučujućoj igri poveo sa 5-1 i kada se činilo kako je poravnanje u meču neminovno, uslijedio je veliki pad našeg igrača. Janowicz je osvojio šest poena zaredom kojima je i drugi set riješio u svoju korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka trećeg seta Čilić je postao mnogo sigurniji na svom početnom udarcu, a to je s vremenom utjecalo i na sve lošiju izvedbu poljskog igrača. Prvu "break-loptu" u trećem setu kod 4-3 Čilić nije iskoristio, ali zato je onu kod 5-4 kojom je automatski osvojio i set.

Image
Foto: AP

Čilić je potpuno dominirao četvrtim setom u kojem je dva puta oduzimao servis Janowiczu osvojivši nakon 1-1 pet gemova zaredom. Janowicz je kod vodstva Čilića od 3-1 imao dvije "break-lopte" za povratak u set, ali nakon što ih nije iskoristio u sljedećoj je igri izgubio servis bez osvojenog poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Janowicz se nakon gubitka četvrtog seta nije "raspao", uspio se sabrati i ponovno pojačati igru na svom servisu. Poljak je stigao i do prve prilike za "break" u petom setu u četvrtoj igri, no Čilić ju je spasio asom iz drugog servisa. Čilić svoju priliku za "break" u sedmoj igri nije propustio, Janowicz je izašao na mrežu, ali još jednom je pokazao kako mu taj segment igre nije jača strana, te je poslao volej u mrežu. Čilić je potom savršeno odradio svoj servis-gem, a zatim još jednom oduzeo servis Janowiczu za konačni uspjeh.

Bio je ovo drugi međusobni dvoboj Čilića i Janowicza i prva pobjeda našeg igrača, prije dvije godine na Mastersu u Parizu i slavio je Poljak sa 7-6 (2), 6-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će u rujnu će igrati kvalifikacijski susret za ulazak u Svjetsku skupinu protiv jedne od reprezentacija koje su izgubile u 1. kolu Svjetske skupine ove godine.

"Danas je Janowicz igrao fenomenalno na početku i meni je stvarno bilo teško ući u retern i pronaći pravi način za vraćanje servisa. U drugom setu sam propustio 5-1 u 'tie-breaku', ali stvarno mislim da nije bilo previše mojih pogrešaka, već je on odigrao odlično. No, uz veliku podršku čitave ekipe uspio sam preokrenuti meč. Puno mi je pomogao i izbornik koji mi je u ključnim trenucima davao prave savjete. Nakon briljatnog retern-gema kojim sam dobio treći set sve je otišlo na moju stranu i u tim je trenucima on bio potpuno raspadnut", komentirao je dvoboj Čilić, koji se osvrnuo i na subotnju igru parova u kojoj su Marin Draganja i Mate Pavić izgubili od renomiranog poljskog para Fyrstenberg/Matkowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znali smo da Poljaci imaju odličan par koji je jučer odigrao vrhunski meč. No, mi smo ponosni na naš par koji je prvi put igrao zajedno u Davis Cupu i pokazao kako ima sjajnu budućnost".

Nakon značajne pobjede protiv Poljske zadovoljan je bio i hrvatski izbornik Željko Krajan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je za očekivati da će Janowicz jako ući u meč, pogotovo nakon petka kada je neozbiljno shvatio Ćorića, čak i prepotentno. Bilo je teško, pogotovo nakon onako izgubljenog drugog seta, ali je Čilić pokazao svoju mentalnu stabilnost i prilično lagano na kraju riješio meč u svoju korist".

Na pitanje koga bi želio u rujanskim kvalifikacijama za povratak u Svjetsku skupinu, Krajan je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kvalifikacijama bih najviše želio Belgiju ili Nizozemsku, to su definitivno najpoželjniji protivnici", zaključio je Krajan.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo