dosad najviše medalja / Financijski problemi: Hrvatski olimpijski odbor od Vlade traži da se olimpijcima povećaju nagrade

Iako su košarkaši i rukometaši ostali bez polufinala olimpijskog turnira, iz Rija će hrvatski olimpijci vraćaju s dosad najviše medalja, najmanje sedam. Hrvatski olimpijski odbor od Vlade traži da im se povećaju nagrade

18.8.2016.
19:04
VOYO logo

Nakon osvojenog petog mjesta u Riju, hrvač Božo Starčević vraća se sportskoj rutini.

Naporne treninge, posebnu prehranu i sve ostalo što je potrebno za daljnje vrhunske rezultate, u takozvanim malim sportovima uvijek je teže podmirivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem sportu uvijek ima problema s financijske strane, iako sam ja u ovom trenutku bio u programu Olimpijskog odbora", rekao je Starčević, osvajač petog mjesta u hrvanju na OI 2016.

Uz njega, u programu koji jamči sedam tisuća kuna mjesečno plus druge troškove, bilo je još xy sportaša, među njima i zlatni u trapu Josip Glasnović. No, njegov otac kaže da su, unatoč silnim osvojenim medaljama i trofejima, godinama jedva financijski opstajali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je talentiranih sportaša koji su odustali jer roditelji to nisu mogli pratiti, jer roditelji su glavna stavka i oslonac za treniranje djece do određenog razdoblja, visine, uspjeha itd.", rekao je Franjo Glasnović, otac Josipa Glasnovića.

Jednostavno nije bilo ni ocu petero djece, od kojih je jedan boksač Filip Hrgović, u Riju najmanje brončani. I on kaže da uspjeha nema bez odricanja sportaša i njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država uputi aplauz, postavi zastavu iza uspjeha, odsvira se himna, ponešto tu padne materijalno, ali to je zanemarivo u odnosu na trud, zalaganje, odricanje i uspjehe koje ti sportaši postižu. Mislim da bi država tu trebala stati malo više", tvrdi Petar Hrgović, otac Filipa Hrgovića.

Misle to i u Olimpijskom odboru, pa Vladi predlažu da se nagrade za osvojene medalje vrate na razinu iz 2009., što bi individualcima donosilo nagradu od 208 tisuća kuna umjesto sadašnje 104 tisuće, a za momčadske sportove - 169 tisuća, umjesto dosadašnjih 85 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te medalje predstavljaju zapravo jedan pozitivan razvoj naše zemlje i sporta i stvarno zaslužuju bolji status", pojasnila je Biserka Vrbek, pomoćnica glavnog tajnika HOO-a.

A s tim se slaže i nadležni tehnički ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je razuman zahtjev. Sad treba malo vidjeti koliko mi po tom pitanju možemo izaći u susret. Imamo sjajnog ministra financija koji je i sam sportaši i razumije sport, mi smo puno razgovarali o tome i učinit ćemo sve što je u našim mogućnostima i ovlastima da tako nešto i napravimo", rekao je Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

No, sami olimpijci daju veću važnost kontinuiranoj podršci pred jednokratnim nagradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su puno bitniji ti programi, dok treniraš da imaš osigurana sredstva, mislim da je to pametnije, da bi dobili možda i kvalitetnije sportaše s više novaca uloženih u njih koji bi polučili bolji rezultat. A ova nagrada na kraju, naravno bolja je veća, ali koliko Hrvatska to može i koliko je trenutak za to, ne znam", rekao je Božo Starčević.

Svi bi se trebali složiti, država bi olimpijcima i onima koji će to tek postati trnovit put do uspjeha trebala maksimalno olakšati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo