OPROŠTAJ IKONE ANFIELDA / Jednom se u generaciji pojavi igrač uz kojeg ništa nije nemoguće

Image

Stevie G u subotu će posljednji put istrčati pred prepuni Kop kao igrač Liverpoola, pa nema boljeg trenutka za kratku rekapitulaciju njegove karijere

15.5.2015.
12:00
VOYO logo

"Jednom se u generaciji pojavi igrač uz kojeg ništa nije nemoguće". Možda se radi o subjektivnom mišljenju, ali su urednici Liverpoolove internetske stranice pogodili srž kada je Steven Gerrard u pitanju.

Legendarni kapetan Redsa je doista svih ovih godina bio takav - igrač koji je svoje suigrače činio boljima, vođa uz kojeg nisi smio spustiti nogu s gasa. No, nakon više od 700 nastupa u najdražem dresu i bezbroj ovacija magičnog Anfielda, došlo je vrijeme za rastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stevie G u subotu će posljednji put istrčati pred prepuni Kop kao igrač Liverpoola, pa nema boljeg trenutka za kratku rekapitulaciju njegove karijere u redovima 'Redsa'.

Za Liverpool odigrao više od 700 utakmica

Steven Gerrard je 17 sezona nosio najdraži dresu u kojemu je odigrao ukupno 708 utakmica, samo su Ian Callaghan i Jamie Carragher skupili više nastupa. Vrlo se brzo uspinjao na igračkoj hijerarhijskoj ljestvici pa se u startnoj postavi našao čak 645 puta. Imao je tek 18 godina kada je sada već davne 1998. godine debitirao u sastavu Liverpoola protiv Blackburna, a ako sve bude u redu od 'Redsa' će se oprostiti idućeg vikenda na gostovanju kod Stokea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veznjak koji je znao tresti mreže

Gerrard je onaj tip veznog igrača koji se često upisivao u listu strijelaca. Ukupno je za Liverpool postigao 185 golova, od čega 47 iz penala. Otkako je uspostavljen Premiership samo je njegov reprezentativni kolega Frank Lampad efikasniji veznjak. Vjerojatno najdraži bio mu je onaj 25. svibnja 2005. godine u Istanbulu. Igrala se 54. minuta finala Lige prvaka, Milan je protiv 'Redsa' imao velikih 3:0 kada je Gerrard zatresao mrežu Dide. Iako su mnogi pomislili da se radi tek o utješnom pogotku, ispostavilo se da je Stevie G inicirao nevjerojatni preokret engleskog kluba u epskom finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idol navijača

Rijetki su tipovi poput Francesca Tottija, Ryana Giggsa ili Alessandra Del Piera koji ne samo da su čitavu ili barem veći dio karijere proveli u istom klubu, već su i postali ikone kluba i navijača. U tu skupinu lojalnih nogometaša svakako spada i Steven Gerrard. Za razliku od drugih Liverpoolovih legendi koji su 'odgojeni' kao navijači Evertona, Gerrard je od malih nogu bio skloniji 'crvenima'. Iako je kroz sve ove godine postojao interes drugih klubova, kapetan nikad nije napustio brod, a takve poteze navijači nikad nisu zaboravili.

Neispunjena želja br. 1

Steven Gerrard nikad nije osvojio naslov engleskog prvaka. I ta činjenica sigurno će ga progoniti ostatak života. Zadnji naslov Liverpool je osvojio davne 1990. godine i činilo se kako će kako će s ovim kormilarom taj neugodni niz napokon biti prekinut. No, nije se dogodilo. Vjerojano najbliže naslovu Gerrard je bio prošle sezone. Liverpool i Manchester City vodili su mrtvu utrku u finišu prvenstva, a ključni trenutak cijele sezone bila je upravo njegova greška. Okliznuo se u dvoboju protiv Chelseaja, što je iskoristio Demba Ba uništivši Liverpoolove snove o tituli. Sreća u nesreći je činjenica da je upravo on 'prodao' naslov jer je takvoj legendi ipak teško išta zamjeriti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neispunjena želja br. 2

Kapetan Liverpoola skupio je 114 nastupa u dresu engleske reprezentacije, no s Gordim Albionom u 14 godina nije napravio zapaženiji rezultat.

Odlazak 'preko bare'

Početkom godine Steven Gerrard neočekivano je objavio da na kraju ove sezone napušta Liverpool. Ubrzo je procurila vijest da odlazi u redove LA Galaxyja, a nagađa se da će za godinu i pol zaraditi devet milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo