MIRKO GA SPREMIO U BOLNICU, A ON PROGOVORIO O POSLJEDICAMA: / 'Imam osam od 10 simptoma oštećenja na mozgu'

Image
Foto: Screenshot: You Tube

'Bio sam na pregledu za glavu i od deset simptoma koje su tražili, ja imam osam'

9.2.2019.
11:00
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Legendarni brazilski borac, 42-godišnji Wanderlei Silva, dva puta se tijekom svoje karijere borio protiv Mirka Cro Cop Filipovića. "Ubojica sjekirom", kako glasi nadimak ovog nekad zastrašujućeg borca, s kojim se nitko nije htio naći u ringu nekad slavne, najjače organizacije slobodne borbe na svijetu, japanskog PRIDE-a. Godine 2002., Silva i Mirko borili su se i taj je meč završio neodlučenim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NALETJELI SMO NA ONU POVIJESNU MIRKOVU BORBU KAD JE OSTVARIO SVOJ SAN: /

Morali smo ovo podijeliti s vama, brutalno je

Image
NALETJELI SMO NA ONU POVIJESNU MIRKOVU BORBU KAD JE OSTVARIO SVOJ SAN: /

Morali smo ovo podijeliti s vama, brutalno je

Nokautirao ga high kickom u glavu

Međutim, 4 godine kasnije, 2006. godine, Cro Cop ga je nokautirao high kickom u glavu u polufinalu Grand Prixa u PRIDE-u. Bio je to meč u kojem je Silva dobio jedne od najtežih batina u životu što se tiče karijere. Nakon nokauta, ležao je na tlu s krvavom glavom.

Liječnici su mu na mjestu pružali pomoć, pregledali ga kako bi ustvrdili u kakvom je stanju, a nakon toga odvezli ga u bolnicu od težine ozljeda kako bi ga se "zakrpalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 23 godine u ringu, Silva je progovorio i o posljedicama koje slobodna borba i borilački sport općenito i nose. Legendarni Pride prvak i UFC veteran Wanderlei Silva je još 2016. godine u jednom intervjuu ustvrdio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imao sam 12 od 15 simptoma oštećenja'

“I dalje ne znamo posljedice koje nam ostavlja naša profesija, posljedice na naše tijelo i naš mozak. Nekada prijateljima u šali kažem da je dobro što zaboravljam stvari jer uz one dobre, zaboravim i one loše. Ali ako stavimo šalu na stranu i govorimo o posljedicama udaraca na mozak, imao sam 12 od 15 simptoma oštećenja kada sam razgovarao sa stručnjakom na tom polju.”

Ova izjava posjetila je na njegov intervju za brazilski portal “Vale Tudo” od prije pet dana, jer je praktički ponovio da osjeća velike posljedice karijere duge 23 godine...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio sam na pregledu za glavu i od deset simptoma koje su tražili, ja imam osam. Naprimjer: promjene raspoloženja, zaboravljanje stvari, problemi sa spavanjem…Što sam više udaraca primao, manje sam ih mogao podnositi. Manje sam mogao provesti u ringu podnoseći te udarce na nogama. Vjerujem da i na treninzima treba ići lakše, treba se naporno i tvrdo sparirati, ali to ne može biti svaki dan. Ovo je poruka onima koji imaju mlade borce.”, objasnio je “Ubojica sjekirom”.

Njegov mozak nakon smrti znanstvenici smiju iskoristiti za istraživanja

Brazilac je pristao da njegov mozak nakon smrti znanstvenici smiju iskoristiti za istraživanja. Naime, CTE bolest može se dijagnosticirati tek nakon smrti osobe koja od nje boluje. Mnoga istraživanja pokazala su da CTE nije karakterističan samo za borce, igrači američkog nogometa imaju još veće i još teže posljedice radi konstantnih trauma mozga koje redovito doživljavaju tijekom karijere, piše Fight Site. Silva je u rujnu 2018. godine poražen nokautom od Quintona “Ramapage” Jacksona. To mu je bio sedmi pretrpljeni nokaut u karijeri", javlja Fight Site.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo