AMERIKANCI NISU MOGLI NI SANJATI DA ĆE SE OVO DOGODITI: / Europljani sad kroje pravdu u NBA ligi i za to postoji jako dobar razlog

Image

Budućnost je sad, budućnost kakvoj se Amerikanci sigurno nisu nadali.

2.4.2021.
22:41
VOYO logo

Dražen Petrović i Vlade Divac bili su prije tridesetak godina predvodnici europskog vala koji je zapljusnuo NBA obale. Naravno, u to vrijeme su Europljani i njihov stil košarke smatrani inferiornim za NBA pojmove. U ligu u kojoj su dominirali fizički dominantni košarkaši moćni u situacijama 1 na 1 europski je timski stil košarke bio neprikladan i Europljanima je trebalo dugo da se prilagode stavom stilu.

Nevjerojatno je da se zapravo sve to vrijeme filozofija u NBA ligi mijenjala tako da se dostigne stil koji se gajio u Europi ili bar neki njihovi elementi. Na primjer, NBA centri nisu smjeli prije ni pogledati prema košu s trice, dok se sad centri koji ne mogu šutirati za tri smatraju košarkaškim dinosaurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena takve igrače filozofije i sve veći broj stranih igrača u NBA ligi doveo je do neizbježnog – europski igrači polako su počeli igrati jednako dobro, a neki čak i bolje od Amerikanaca. Dirk Nowitzki je, naravno, u svoje vrijeme bio poput bljeska u tami, no čini se da se nalazimo u periodu NBA lige u kojem imamo tri vrlo ozbiljna MVP kandidata koji dolaze iz Europe.

Image

Mar 10, 2021; Dallas, Texas, USA; Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) dribbles the ball past San Antonio Spurs forward Rudy Gay (22) during the second half at the American Airlines Center.,Image: 596621130, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Grk, Srbin i Slovenac

Najprije valja spomenuti Grka. Giannis Antetokounmpo dvostruki je MVP. Iako njegov stil igre podsjeća više na neke ranije ere NBA lige, njegova je svestranost ono što mu je donijelo dva naslova najboljeg igrača lige zaredom. Iako su njegovi Milwaukee Bucksi krenuli šepavo u sezonu, opet su pokazali da su jedni od glavnih favorita za naslov prvaka. Giannis radi sve – zabija, asistira, skače, a i protekle je sezone proglašen najboljim obrambenim igračem lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije nego ga NBA proglasi najboljim igračem lige, treba malo stati na kočnicu i pogledati prema planinama Colorada. Tamo Nikola Jokić igra košarku života, što mu je donijelo i nagradu za najboljeg igrača Zapadne konferencije proteklog mjeseca te ga pozicioniralo na prvo mjesto MVP ljestvice na službenoj stranici NBA lige.

Joker je jedan od onih likova koji vas uspijeva iznenaditi svake večeri. Nije impozantan, izgleda nekoordinirano, ali, kad dobije loptu, jednostavno dominira. S centarske pozicije kreira i zabija, hvata skokove i glavni je razlog sjajnog niza kojim se Denver približio vrhu Zapada. Jokić je utjelovljenje europske filozofije renesansnog čovjeka. Jednostavno mu ne možete naći dio igre u kojem „šteka“. Bilo da se radi o vanjskom šutu, igri leđima ili obrani, Joker sve to radi s osmijehom na licu i zato ga NBA liga trenutno smatra najizglednijim kandidatom za nagradu MVP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mar 21, 2021; Denver, Colorado, USA; Denver Nuggets center Nikola Jokic (15) passes the ball in the second quarter against the New Orleans Pelicans at Ball Arena.,Image: 599746030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nemoguće je u ovom razgovoru ne spomenuti Luku Dončića. Slovenski razigravač ima tek 22 godine, a jedini je igrač u NBA ligi koji se nalazi u prvih 5 strijelaca i asistenata lige. Dončićeva je jedina krivica što nema jaku momčad. Njegov Dallas na polovičnom je učinku, a u kandidaturi za MVP-a ipak na prvom mjestu, osim u posebnim slučajevima, stoji uspjeh momčadi.

Budućnost je sad, budućnost kakvoj se Amerikanci sigurno nisu nadali. Najvjerojatnije će europski igrač i ove sezone pokupiti nagradu MVP, dok će SAD na Olimpijskim igrama morati dokazati da su ipak oni još uvijek dominantna košarkaška nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo