Kako Hrvat može uspjeti u Europi: 'Radim kao životinja!'

Mladi hrvatski košarkaš Mario Hezonja (19) zablistao je prošli vikend u dresu Barcelone.

19.3.2014.
14:06
VOYO logo

Bio je sjajno šuterski raspoložen, pa je za dva poena gađao 5-6, trice 4-6, a slobodna bacanja 4-4. Sve mu je to donijelo valorizaciju od 30 indeksnih poena, pa i ne čudi da je u košarkaškim rubrikama španjolskih medija preko noći postao zvijezda.

- Bila je to vrlo dobra utakmica i za mene i za suigrače. Primio sam puno čestitki, i odavde i iz Hrvatske - rekao je Dubrovčanin u intervjuu za katalonski El Mundo Deportivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li vam ova utakmica podići samopouzdanje? - Treniram iznimno naporno. Pripremam se i fizički i psihički za svaku utakmicu. Nije to pitanje samopouzdanja, uvijek sam ga imao. Imam ga na treninzima i na utakmicama. Samo moram iskoristiti prilike koje mi se pruže.

Što vam je trener Xavi Pascual rekao da morate popraviti? - Sve. I to mi se sviđa jer znam da ništa ne radim savršeno, već samo nekoliko stvari radim dobro. A ne želim ostati na razini na kojoj stvari radim dobro, već želim napredovati u svim segmentima igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/sxIRiOHSy6Q

U posljednje ste dvije utakmice igrali po 20 minuta, ali prije toga ste dobivali malo prilika. Jeste li bili nervozni? - Ne. Radim kao životinja i čekam svoju priliku. Sve je to normalno jer imamo 14 igrača i uvijek se dvojica odmaraju. Osim toga, ulazimo u ozbiljno razdoblje, četvrtfinale Eurolige, doigravanje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to da ćete teže dolaziti do prilika? - Možda, ali sve ovisi o mojem radu, o situaciji u momčadi. Bit ću spreman.

Prošle ste sezone odigrali više od 500 minuta u Barceloni B, ove sezone samo 144 minute u prvoj momčadi. Jeste li više naučili u prošloj sezoni ili na treninzima u aktualnoj? - Ponekad odem pogledati Barçu B, kao nedavno protiv Andorre, i bez uvrede mojim kolegama, ali sve mi se to čini prelaganim. Rekao sam Joeyju Dorseju da bih postizao 60 koševa po utakmici da igram za B momčad. Ima tamo dobrih igrača, ali puno više učim radeći s prvom momčadi. Prilika da budem u prvoj momčadi je najbolja stvar koja mi se dogodila u dvije godine u klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad je napredovala u odnosu na početak sezone. - Da, osjećamo se ugodnije, više uživamo u igri. Normalno da je bilo problema na početku sezone jer je bilo puno novih igrača koji su se morali prilagoditi. Trener Pascual i pomoćnici su napravili sjajan posao i sada svi funkcioniramo kao jedan.

Prošle sezone ste trice pogađali s 34 posto uspješnosti, ove godine u prvoj ligi ste na 43 posto. Jesu li upravo trice ono u čemu ste se najviše poboljšali? - Prošle sezone sam šutirao sa svih pozicija. Mislio sam da će svaka lopta ući i zato sam stalno šutirao, a to je rezultiralo niskim postotkom. Sada sam naučio selektirati šut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biste li savjetovali mladim igračima u Hrvatskoj da dođu u momčad poput Barcelone kako bi napredovali? - Ako ste dobri i možete igrati na ovoj razini, to je u redu, ali nije ovaj klub za svakoga. Od prvog dana sam osjetio da ovdje mogu raditi samo dobri igrači. Morate biti spremni za najvišu razinu, i tehnički i što se tiče glave i koncentracije. Morate biti fokusirani na košarku 24 sata na dan.

Poput Ante Tomića koji je također iz Dubrovnika. Kako grad od 40.000 stanovnika može proizvesti takve talente? - To je sreća. Ante mi je puno pomogao, dugo se znamo i mogu s njim pričati o svemu. Možda se više šalimo nego što pričamo ozbiljno, ali Ante mi u svemu pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gledate na svoju budućnost? - Ne znam. U ovom sam trenutku u potpunosti koncentriran na momčad, da pružim maksimum na terenu i iskoristim prilike koje mi se pruže. A nakon toga ćemo vidjeti.

Hoćete li biti u hrvatskoj reprezentaciji za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo? Hrvatska je u skupini s Argentinom, Grčkom, Filipinima, Portorikom i Senegalom. - Bit ću u momčadi. Razgovarao sam s izbornikom Jasminom Repešom i rekao mi je da računa na mene. Naravno, ništa nije sigurno jer se uvijek možeš ozlijediti, ali... Jako se radujem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo