PRIČA IZA KULISE: / Phil Jackson bio je jako strog prema Toniju Kukoču; 'Znao sam da mi ništa neće biti dano'

Image
Foto: Profimedia

'U redu, razumijem taj dio. Došao sam ovdje i ništa mi neće biti dano, samo zato što sam bio uspješan u Europi'

12.5.2020.
8:05
Profimedia
VOYO logo

Michael Jordan 1993. otišao je u svoju prvu mirovinu. Momčad je ostala u krilu Scottieu Pippenu, koji je postao prva violina Chicago Bullsa. Kao što je to Phil Jackson rekao još tada, što se može vidjeti u megapopularnom ESPN-ovom dokumentarnom filmu "Posljednji Ples" (The Last Dance), "Scottie je sad istupio iz sjene jedne velike figure i sad sva svjetla reflektora velike pozornice uperena su prema njemu"...

Image
NEVOLJE U RAJU - 26 GODINA POSLIJE: /

'Pippen je bio ljubomoran na Tonija. I sad ga taj incident progoni'

Image
NEVOLJE U RAJU - 26 GODINA POSLIJE: /

'Pippen je bio ljubomoran na Tonija. I sad ga taj incident progoni'

Dolazak u Bullse

No, taman kad je Jordan otišao, u Chicago Bullse konačno je došao Toni Kukoč. Stasiti 25-godišnji Splićanin, koji je u trenutku dolaska u NBA ligu bio uvjerljivo najbolji europski košarkaš, trostruki osvajač MVP nagrade za najboljeg europskog košarkaša u dresu Benettona, osvajač tri naslova prvaka Europe uzastopno sa Jugoplastikom i kasnije jednom sa POP-84, dugo je bio velika želja Jerryja Krausea koji mu je, doduše, mameći ga da dođe u Bullse govorio, između ostalog, i da će igrati uz Jordana i Pippena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: VINCENT LAFORET / AFP / Profimedia

Chicago Bulls guard Michael Jordan (L), injured forward Scottie Pippen (C) and forward Toni Kukoc watch their teammates play against the Milwaukee Bucks during the second quarter 05 December at the United Center, in Chicago, IL. Pippen has demanded that he be traded to another team following his recovery from foot surgery., Image: 68597113, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line:

Odlazak u mirovinu Michaela Jordana bilo je, stoga, i svojevrsno razočaranje za Tonija. No i prilika da dobije i veće ovlasti, kao buduća svojevrsna desna ruka Pippena.

Na početku sezone 1993./1994., to su Pippenu u igri bili B.J Amstrong i Horace Grant. No, Kukoč je malo-pomalo stasao i rastao, iz dana u dan, utakmice u utakmicu. Iako mu nije bilo lagano u početku, posebno zbog novih zahtjeva u igri i povećanja kilograma...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Znam da mi ništa neće biti dano u NBA ligi'

Novinarka Melissa Isaacson, koja je u to vrijeme, točnije od 1990. do 2009., pisala za Chicago Tribune, kazala je kako je Toni Kukoč bio tipični europski košarkaš u to vrijeme. "Bio je nevjerojatan šuter, međutim obrana mu nije bila baš nešto. Phil Jackson je bio vrlo strog prema njemu".

Kukoč to objašnjava riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U redu, razumijem taj dio. Došao sam ovdje i ništa mi neće biti dano, samo zato što sam bio uspješan u Europi. No, očito da je potrebno i vrijeme da bi nešto dokazao svom suigraču i obrnuto. Te sezone smo puno pobjeđivali. Osjetio sam već tada OK, postoji šansa da se ipak bez Michaela probijemo do finala".

No, nisu se probili. Glatko su u prvom krugu doigravanja prošli Marka Pricea i Cleveland Cavalierse, da bi u polufinalu Istoka s 4:3 u seriji izgubili od New York Knicksa. No, bila je to sezona za Tonija u kojoj je pokazao da može i da je spreman za velike stvari. Sve će postati kristano jasnije povratkom Michaela Jordana, uz kojeg je još više sazrio i postao važan kotačić povijesnog mozaika ove slavne momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo