SLAVNI HRVATSKI TRENER UHVAĆEN U PAKLU GRAĐANSKOG RATA: / 'Ovdje je opsadno stanje, ja sam dobro iako situacija nije sjajna'

Image
Foto: Pixsell

Poznati hrvatski košarkaški trener našao se usred ratnog stanja u Libiji

9.4.2019.
10:11
Pixsell
VOYO logo

Libijske vlasti zatvorile su u ponedjeljak zračnu luku Matigu u istočnom predgrađu Tripolija, jedinu koja je još bila u funkciji, zbog zračnog napada snaga s istoka zemlje predvođenih generalom Kalifom Haftarom, koje zanemaruju pozive međunarodne zajednice za prekidom vatre, u novom ratnom ciklusu od pada Muamera Gadafija 2011.

Borbe bi mogle poremetiti opskrbu naftom i potaknuti novi val migracija prema Europi te uništiti UN-ov plan da se održe izbori ne bi li se stalo na kraj suparništvima dviju paralelnih vlada na istoku i zapadu zemlje. Žrtava je sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ratnoj zoni se tako našao i Željko Pavličević, proslavljeni hrvatski košarkaški trener i europski prvak s Cibonom i Jugoplastikom. Pavličević je prije dva mjeseca preuzeo kormilo libijskog Al-Ittihada, a u razgovoru sa SN iznio je detalje oko ratnog stanja.

'Za početak, dobro sam!'

"Dobro sam, za početak, iako nije baš sjajno. Zapravo, cijela je situacija i nas sve ovdje iznenadila jer do srijede se život odvijao najnormalnije, a od četvrtka je opsadno stanje, pritisak na Tripoli i pravi rat", rekao je Pavličević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem, jer i ovdje ih treba “filtrirati”, čuje se svašta, najčešće vrlo pesimistične vijesti. Istina je da je Tripoli, grad s oko 2,5 milijuna stanovnika, okružen i pod opsadom Istočne Libijske nacionalne vojske, da je prema nekim informacijama već poginulo više od 30-ak ljudi i jednako ih je toliko ranjeno", dodao je trener.

"Velike se bitke vode oko grada, čuje se to dobro, vidimo i pokoji vojni avion u brišućem letu, a udaljenost je kao od Zagreba od Jastrebarskog", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Košarkaški sam trener, moram biti miran'

"Košarkaški sam trener, moram biti miran. Situacija nije dobra, ali nije ni panika, barem ju sam ne stvaram. Čak i ne vidim previše stranih novinara ovdje, što možda i nije dobar znak", nastavio je Pavličević.

"Uglavnom, pakiram se i krećem kući. Nadao sam se da ću avionom iz Libije, da ću otići prije nego li zatvore aerodrom, ali u ponedjeljak kasno popodne su ga bombardirali i zatvorili. Sada je to već ozbiljniji problem, mislim da ću pokušati automobilom do Tunisa. U hotelu sam za sada siguran, a moji igrači, Amerikanci, već su krenuli kući, kao i moj pomoćnik, Zadranin Luka Bujas", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo