DA SE NAJEŽIŠ: / Veliki Kobe Bryant prije 6 godina nosio je majicu 'Ne mogu disati'; Strahota iz 2014. nažalost se ponovila u Minneapolisu

Image
Foto: Screenshot: You Tube

Kobe Bryant 2014. godine nosio majicu s riječima koje su postale simbol za policijsku brutalnost

1.6.2020.
8:12
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Smrt Georgea Floyda, zbog čega je jedan policajac uhićen pod optužbom za ubojstvo, bila je okidač za kaos na ulicama američkih gradova. Već pet dana zaredom širom zemlje bukte u velikoj mjeri nasilni protesti protiv rasizma i policijskog nasilja.

Minneapolis epicentar nereda

Epicentar je u Minneapolisu na sjeveru zemlje, gde je Floyd ubijen. Tamo je u noći sa subote na nedelju raspoređeno novih 2.500 pripadnika Nacionalne garde. Prema izvještajima, ta garda, koja je neka vrsta rezervnog sastava vojske, raspoređena je i u glavnom gradu Washingtonu gdje se veliki prosvijedi dešavaju pred Bijelom kućom. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supruga pokojnog Kobeja, Vanessa Bryant, na svom je Instagram profilu podijelila fotografiju nastalu 2014. godine na kojoj njezin suprug nosi majicu "Ne mogu disati", ono što je George Floyd govorio u trenutku dok se borio za dah, za život, dok se nalazio na tlu pod sadističkim nasrtajem sad već bivšeg policajca policijske uprave grada Minneapolisa, kojem sad prijeti 25 godina zatvora za ubojstvo iz nehata (po američkom zakonu je to kvalifikacija ubojstva trećeg stupnja), prenosi ugledni američki Yahoo Sports.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bryant nosio majicu 'Ne mogu disat' u prosincu 2014.

Bryant je u prosincu spomenute godine dogovorio s igračima da nose majicu tijekom zagrijavanja uoči susreta sa Sacramento Kingsima s napisom: "Ne mogu disati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to podrška Ericu Garneru, Afroamerikancu, koji je umro nakon uhićenja u New Yorku u pritvoru, a koji je isto vikao kad su nad njime vršili sredstva prisile. Slično kao i u slučaju Floyd, Eric Garner također je umro zbog policijskog zahvata, koji je standardan kod američke policije i jako kontroverzan, jer se sastoji od toga da se uhićenika grubo polegne prsima i licem na pod, a nakon čega mu se stavi koljeno na vrat, uz pritiskanje prema potrebi. No, u oba slučaja se radi o brutalnom pritiskanju vrata...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bryant je tada bio rekao da svoju izjavu ne doživljava kao referendum o rasnim odnosima u Americi.

"Mislim da bi bio ozbiljan problem ograničiti ovo samo na pitanje rasne podjele. To je pitanje pravde ", rekao je Bryant nakon utakmice za Los Angeles Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekako vidite prekretnicu po pitanju socijalnih pitanja. Sada je postalo to nacionalno pitanje'

"Nekako vidite prekretnicu po pitanju socijalnih pitanja. Sada je postalo to nacionalno pitanje, za razliku od lokalnog pitanja", nastavio je. Kobe...

"To je stvarno nešto što se prenijelo na nas sve, tako da kad uključite televizor, gledate vijesti ili pratite događanja na društvenim mrežama, ne vidite samo Afroamerikance koji prosvjeduju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bryant i njegovi tadašnji suigrači u Lakersima, među kojima su bili Jeremy Lin, Carlos Boozer i Nick Young, nosili su majice u znak solidarnosti s nizom poznatih NBA igrača poput Derricka Rosea, tada zvijezde Chicago Bullsa i LeBrona Jamesa, tada nositelja igre Cleveland Cavaliersa.

'Podržavamo jedni druge'

"Mislim da podržavamo taj pokret i podržavamo jedni druge", izjavio je Bryant nakon susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljepota naše zemlje leži u njenoj demokraciji. Mislim da ako ikada izgubimo hrabrost da možemo govoriti o stvarima u koje vjerujemo, mislim da zaista gubimo vrijednost za koju se naša zemlja zalaže. "

Image
Foto: Screenshot

Velika porota odlučila je ne optužiti policajca odgovornog za Garnerovu smrt izazvavši proteste širom zemlje i svijeta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je postalo globalna stvar", istaknuo je Bryant.

"To je postala stvar u kojoj se ljudi stvarno zalažu za svoja prava, stvarno dovode u pitanje pravosudni sustav i dovode u pitanje proces pravnog sustava i one koji imaju ovlasti - i bez obzira na to zloupotrebljavaju li ga ili ne, postavlja se pitanje koja je granica za upotrebu smrtonosn sile", objasnio je Kobe i zaključio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tome se temelji naša nacija. Mi imamo mogućnost propitivanja tih stvari na miran način. To je ono što nas čini velikom zemljom. Imamo mogućnost da se izrazimo, imamo platformu da govorimo i imamo platformu da utječemo na promjene. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo